PISMA UREDNIKU

Zemlja se mora dovesti u normalno stanje

2 komentar(a)
zastava Crne Gore, Crna Gora, Foto: Gov.me
zastava Crne Gore, Crna Gora, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.02.2017. 09:33h

Otvoreno pismo predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću

Ekselencijo,

U kontinuitetu su komunistu ukazivali na evidentne propuste i greške vlasti, a posebno na unutrašnjem i spoljnom planu, a prije svega na pogrešnom konceptu i neplanskom privrednom razvoju naše zemlje, što je uticalo da dođe do teškog stanja u državi. Ko to iz ove vlasti ne želi da objektivno sagleda i ozbiljnije nego ikada shvati - nije za taj posao.

Predsjedniče, ono što se s razlogom nameće kao pitanje je: da li oni koji su nas doveli u ovakvu situaciju, mogu da nas izvedu iz nje, a da pritom ne dođe do još većih lomova i opterećenja naših građana, koji ionako jedva preživljavaju. Mi smatramo da ne mogu, jer to malo koliko je ostalo zdravo od naše privrede, ne može se stvoriti nešto, što bi omogućilo bržu sanaciju i ozdravljenje društva, ako znamo da je javni dug premašio kritičnu granicu, i da je ogromni broj nezaposlenih, ako znamo da je socijalno ugroženih i penzionera više od onih koji negdje (pretežno) za sitne pare rade, da nam je skoro pola CG u opravdanom bojkotu, novinari i mediji, neslobodni, a bezbjednost građana dovedena u pitanje, uz više nego evidentnu korupciju i kriminal, koji su postali prepoznatljiva odrednica ovog društva. Ako se tome doda i konstantno potenciranje navodnog državnog udara i terorista, onda je više nego sigurno da se sve to ne može na lagan i demokratski način prevazići i zemlja uvesti u normalno stanje, bez velikih odricanja i potresa, odnosno eventualnih mogućih građanskih nemira - što valjda nikome normalnom u ovoj zemlji nije u interesu.

Ekselencijo,

Nažalost, mi komunisti, makar i moralno snosimo dio krivice za ovo stanje - jer smo olako prepustili vlast 1989. u pogrešne ruke onim političkim strukturama i kadrovima, koji nijesu bili dorasli da vode državu i njene narode u pravom smjeru. Tadašnji AB kadrovi su nasilnim putem, sa ulice, preuzeli od nas: slobodnu, socijalističku, antifašističku i samoupravnu CG, u kojoj je bilo stotine velikih i srednjih preduzeća i fabrika, koje su uspješno radile i u kojima je radio ogroman broj ljudi. Preuzeli su zemlju sa uspješnom privredom i zadovoljnim narodom koji je dobro živio; a šta danas ima od toga - skoro ništa ili vrlo malo, osim robovlasničko-kapitalističko izrabljivanje i sistem u kojem su vlastela i buržoazija prigrabili ogromno bogatstvo i moć, a srednji stalež i radnička klasa, ostali bez posla, na ulici, izgubivši svaku mogućnost da vrši kontrolu nad onim što je do juče bilo zajedničko, društveno ili državno.

Pa, jesmo li se mi i naši preci za to borili, g-dine predsjedniče i vi gospodo iz vlasti, jesu li mnogi položili živote u NOB-u protiv fašizma, a za slobodu, jednakost; bratstvo i jedinstvo; socijalizam i radničko upravljanje, je li sve to bilo uzalud, da bi neko danas neodgovomo sve to pokušao da poništi ili dovede u pitanje.

Neće moći, ne damo CG, njene narode i njenu slobodu nikome. Ničija sujeta, egoizam, politička ili partijska pripadnost ne obavezuje nas da bismo na sve ostali imuni, pa predlažemo, iako se to nekome iz vlasti neće dopasti, g-dine predsjedniče, naše lijepe i vječne države CG:

Uvedite privremene, prinudne mjere u zemlji, ako se to ne kosi sa Ustavom, kojima bi se stvorile pretpostavke za formiranje privremene vlade sastavljene od svih parlamentarnih partija, civilnog društva i slobodnih intelektualaca, kojoj bio prevashodni cilj i zadatak bio da radi na svim važnim pitanjima koja sada postoje, kao smetnja i prepreka za normalno funkcionisanje institucija sistema. Uporedo sa tim bi se radilo na uslovima za održavanje slobodnih i parlamentamih izbora za koje neće postojati sumnja ili bilo kakva hipoteka iz prošlosti.

Gospodine predsjedniče, bolesni, nezaposleni i obespravljeni građani ne mogu imati dovoljno razumijevanja za sve ovo što se danas prelama preko njihove grbače, a posebno za one koji prosipaju narodnu muku na sve strane. Još manje mogu to imati gladna usta kojih je mnogo po Cmoj Gori i za koje vrijeme samo što nije stalo: zato, uvaženi predsjedniče Vujanoviću, smatramo da onaj iz vlasti koji za ovo nema razumijevanja ili ne uzme kao realne činjenice u obzir, treba da snosi odgovornost pred istorijom i narodima ove zemlje.

Smrt fašizmu - sloboda narodu!

Komunisti Crne Gore

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")