STAV

Neutralno suđenje je interes Crne Gore

Sve češće se čuje i čita u našoj i stranoj štampi u Evropi (osobito u Njemačkoj i Engleskoj, gdje često boravim) o mafiji i korupciji sudstva u Crnoj Gori, u šta većinom ne vjerujem i pokušavam u diskusiji da demantujem
56 pregleda 1 komentar(a)
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.02.2017. 10:58h

Otvoreno pismo ministru pravde Crne Gore

Uvaženi gospodine ministre, molim Vas da pročitate ovo moje pismo. Ne pišem ga kao kritiku, nego sa najboljom namjerom da Vas informišem o konkretnim nedopustivim nepravilnostima u sudstvu naše Crne Gore koje Vama, možda, nisu poznate. Ovo činim sa željom i molbom da se preduzmu mjere protiv njih, jer Vi to najbolje možete, da se one ne ponavljaju - u interesu svih naših građana i u korist boljeg ugleda naše zemlje u svijetu.

Na ovaj korak sam se odlučio zato što smatram da je svaki pojedinac, svaki građanin, odgovoran ne samo za ono što radi, već i za ono što ne radi - a trebalo bi da radi, osobito ako je to u opštem interesu.

Sve češće se čuje i čita u našoj i stranoj štampi u Evropi (osobito u Njemačkoj i Engleskoj, gdje često boravim) o mafiji i korupciji sudstva u Crnoj Gori, u šta većinom ne vjerujem i pokušavam u diskusiji da demantujem. Jedan poznati novinar u Frankfurtu kaže: „U Crnoj Gori se pravo ne dobija dokazima nego se kupuje parama, koliko para - toliko prava“.

Kod detaljne analize presuda sledećeg procesa, počinjem da vjerujem gore citiranom mišljenju.

Evo kratke hronologije toga procesa.

Prije 8 godina došla je jedna Ruskinja iz Moskve, kupila garsonjeru kod Budve i bez obzira na zakone, bez obzira na komšije, srušila djelove zajedničkog objekta i na tome mjestu izgradila dvije stambene prostorije za sebe. Naravno - bez građevinske dozvole.

Građevinska inspekcija dolazila je 4 puta i stopirala gradnju, da bi ona posle nekolika dana samovoljno dalje gradila. Prijavu kod javnog tužioca u Kotoru je „povoljno sredila“.

Komšija, koji je time najviše oštećen (gubitkom intime zbog novoizgrađenih stepenica i podesta direktno ispred njegove lođe), morao je zbog toga svoju nekretninu prodati po puno nižoj cijeni. Podnio je tužbu za naknadu štete, Osnovni sud u Kotoru, nakon iscrpnog i kritičnog dokaznog postupka, na osnovu identičnih iskaza svjedoka, usaglašenih misljena sudskih vještakal i ličnog uviđaja, dosudio je nadoknadu štete od 10.000 eura, koju su vještaci procijenili (tako bi to uradio svaki objektivni sud na svijetu).

Nasuprot tome, osnovni sud u Nikšiću -bez ikakvih novih dokaza - odbacuje usaglašenu procjenu sudskih vještaka, poznatih stručnjaka arhitektonske i građevinske struke sa obrazloženjem: „KROZ VRIJEDNOST NAKNADE ŠTETE KOJU SA DALA OVA DVA VJEŠTAKA PROŽIMA SUBJEKTIVNI OSJEĆAJ TUŽIOCA ZBOG NARUŠENOSTI INTIME NA TERASI” (str. 7, treći pasus presude, od 03.07.15,P br 992/14), ignoriše i izjave svjedoka i NAGRAĐUJE RUSKU DRŽAVLJANKU (I. M.) sa 4.000,00 eura, koja dođe u našu zemlju, bez svih dozvola (dozvole boravka i bez građevinske dozvole) ignoriše i naše zakone i interese naših građana, ruši djelove objekta, koji nisu njeno vlasništvo, OSLOBAĐA JE jer „CIJENECI ISKAZ TUŽENE SUD SMATRA DA JE ISTI DAT OBJEKTIVNO” (citat sa str. 5, pri vrhu iste presude) i kažnjava tužioca, našeg starog, mirnog građanina (M. K.) sa 4.000,00 eura zato što tužena kaže da je poboljšala vrijednost objekta, a sud smatra da ja njen iskaz objektivan.

Viši sud u Podgorici (GZ br.4363/15-09) potvrđuje presidu iz Nikšića i uglavnom ponavlja smiješno i skandalozno obrazloženje Osnovnog suda u Nikšiću sa djelimično istim formulacijama i ignorisanjem važnosti sudskih vještaka.

Ovim i sličnim presudama se dotični sudovi sami diskvalifikuju.

U slučaju da Vrhovni sud ovo ne ispravi i predmet dođe pred evropski sud u Strazburu - onda to baca sjenku na cjelokupno sudstvo Crne Gore, a naravno djeluje negativno i na Vaš ugled, postovani gospodine ministre i na imidž ckelokupne crnogorske vlasti. Tamo se svaki slučaj registruje, statistički obrađuje, dostavlja odgovarajućim institucijama i godišnje objavljuje.

A brojni poznanici gore pomenute Ruskinje, koje ima u Crnoj Gori, Rusiji, Švajcarskoj i u Londonu, mogu biti motivisani njenim primjerom i misliti da u Crnoj Gori mogu da rade što hoće, bez obzira na postojeće zakone i propise.

Javnost može donekle i da razumije da je teško svaki kriminal i zločin razjasniti. Ali ovakvim i sličnim nepravilnostima u sudovima stati na put je mnogo lakše, bez da se ugrozi neutralnost suđenja.

Ne može se osporiti jedinstveni nalaz više vještaka. Ni u jednoj pravnoj državi.

Autor ovoga dopisa je bio 8 godina sudski vještak kod Višeg suda (Landgericht) u Frankfurtu za ljekarske greške (Viciu artis) i nije se nikad desilo da sud odbaci usaglašenu konstataciju dva ili više vještaka. Ako su mišljenja 2 vještaka različita, onda se određuje treći, posle toga sud mora da odluči onako kako se 2 od njih 3 saglase. U predmetnom slučaju su oba saglasni.

Mislim da je bruka za jedan sud, koji odbacuje jedinstveni nalaz dva sudska stručna i neutralna vještaka sa obrazloženjem… “Kroz vrijednost naknade štete, koju su dala dva vještaka prožima subjektivni osjećaj tužioca”.

Ostajem sa najboljom namjerom i velikim poštovanjem,

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")