LOVAC NA ZMAJEVE

Katnić i za Nikšić?!

Afera državni udar je blokirala ne samo politički život u Crnoj Gori, podijelila građane, podigla tenzije, već je zaustavila i rad Tužilaštva po svim drugim predmetima
198 pregleda 33 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2017. 06:52h

Nekako su istovremeno šef DPS-a i Specijalni Katnić krenuli u "odmotavanje klupka za ono što se pripremalo 16. oktobra". Šefu DPS-a nije ni čudo - kreće kampanja za lokalne izbore u Nikšiću koji će odrediti i sudbinu dešavanja na državnom nivou. Za tako veliki ulog Đukanović nema jaču priču od ove - Moskva, zavjera, rušenje države, izdaja, krađa i sramota - na jednoj strani, i ON koji stoji na braniku otadžbine na drugoj. Nakon što je nekad industrijski centar Crne Gore, koji je zapošljavao skoro 20.000 radnika, doveden do prosjačkog štapa, ugušen dugovima koji se mjere desetinama miliona eura, sa procentom nezaposlenosti kod mladih preko 60 odsto - jedini adut koji je nakon svega počinjenog u tom gradu ostao šefu DPS-a jeste priča - o patriotizmu! I odbrani države. Zato, nije se čuditi Đukanoviću, muka ga je natjerala.

Pitanje je, međutim, otkuda u istoj predizbornoj priči nezavisni SDT Katnić. Da li je i on odlučio da obilježi i ove izbore u Nikšiću kao one oktobarske ili je prosto u pitanju koincidencija?! Namjerno duvanje u jedra DPS-a ili slučajno poklapanje - teško je odgonetnuti! Cinici će reći - zar to nije pravi, nezavisni tužilac! Kakvog smo čekali od Drugog svjetskog rata. Koga ne zanimaju politička dešavanja i partije i koji ne može svoje istrage i akcije da prilagođava dnevnim događajima. Zato i nije mogao 16. oktobra da spriječi Pink da zorom krene sa “ekskluzivnom” informacijom o strašnoj terorističkoj grupi sa malim Legijom na čelu, a još manje da sam oćuti tako "krupnu ribu" i uzdrži se famoznog saopštenja! Iako je držao situaciju pod punom kontrolom - Paja je negdje na Kosovu demontirao oružje i bacio ga u jezero, teroristička grupa pohapšena i strpana u “betonjerku”, a lideri DF-a pacifikovani i sklonjeni na bezbjednu adresu!

Sada ispada da nalik 16. oktobru, Katnić "otvara" i nikšićki 12. mart. Onda nije mogao da oćuti desetak sati malog Legiju, sada par nedjelja ne mogu da sačekaju Mandićev vozač i navodni saradnik FSB-a. Klupko se odmotava ili mrsi, zavisi kako ko gleda! Mjesecima se čeka epilog 16. oktobra, a sada imamo i nove detalje iz prošlogodišnjeg marta?! Jedni pričaju o “samo” jednom pokušaju puča, drugi sve ismijavaju i kažu kako ih sada imamo dva?! Ono što stvara konfuziju i podozrenje u slučaju "novog" udara jeste ne samo tajming, nego i njegova medijska "priprema". Teško je povjerovati da za Čađenovića i Nikića Katnić nema ozbiljniji dokaz od emisije starog i dugovremenog abonenta crnogorskih vlasti Milomira Marića i njegovog tragikomičnog gosta Nikića. Vjerujem da Katnić glavne adute još krije u rukavu. Jer ako su Nikić i Marić svjedoci saradnici, onda smo svi u problemu. Onda nema nevinih.

Onda smo, kako reče u Nikšiću šef DPS-a, svi u panici. Onda svaki građanin Crne Gore treba da se plaši Ćirilice i Marićevog narednog gosta. Koga će mu obezbijediti, naravno, Beba. Jer, kaže li sjutra neki novi Nikić da je Ranko Krivokapić ili Dritan Abazović poslao vozača na susret sa "navodnim Rusom" ili saradnikom KGB-a, koji usput i dobro prevodi - onda i oni završiše u betonjerci. Pored Andrije i Milana Groznog.

Ali, ne bih o dokazima i budućem procesu. Podjednako "vjerujem" Specijalnom Katniću i liderima DF-a. Dok se ne dokaže suprotno. To jest dok se klupko istinski, a ne za potrebe nikšićkih izbora - odmota! I pokaže ko je ko u čitavoj priči.

Ono što nam je šef DPS-a na nedavnom promotivnom skupu takođe otkrio jeste da SDT i državni organi rade pod pritiskom. Optužuje lidere DF-a da su oni ti koji zapaljivim izjavama pokušavaju da zaustave istragu! Nije jasno kako makar i neodmjerene izjave mogu poremetiti odlučnog Katnića, tim prije što kompletna opozicija, javnost, ne samo domaća već i inostrana, čitava 4 mjeseca ponavljaju da je razjašnjenje afere državni udar prioritet broj jedan. Da bez odmotavanja klupka nema spasa, nema dijaloga u državi, nema izlaza iz najdublje političke krize u Crnoj Gori od 1999. godine! Ko onda vrši pritisak na Specijalnog?! Ako on sam diktira tempo istrage i datum raspleta. Hoće li sada birači u Nikšiću iščekivati svaki dan novi nastavak serijala državni udar i na kraju završnu epizodu - hapšenje Kneževića ili Mandića 12. marta, na sam dan izbora?! Što bi Katnić, poučen oktobarskim iskustvom, obznanio tek 13. marta! A šef DPS-a o svemu tome saznao istog jutra, preko omiljenog Pinka.

Još jedan aspekt rada SDT i VDT izaziva pitanja i podozrenja. Afera državni udar je blokirala ne samo politički život u Crnoj Gori, podijelila građane, podigla tenzije, već je zaustavila i rad Tužilaštva po svim drugim predmetima. Već duže od pola godine, VDT i SDT ne saopštavaju šta je sa istragama u slučaju prijava na rad nekadašnje opštinske vlasti u Podgorici, Kolašinu, na uloge potpredsjednika Lazovića i ministra Gvozdenovića u nekim privatizacijama, šta je sa aferom Telekom i sestrom visokog zvaničnika, šta sa navodnim pranjem novca i zloupotrebama preko Prve banke, prijavama za Domen.me, za EPCG, za Limenku, šta je sa 25 nerasvijetljenih napada na novinare nezavisnih medija, gdje su ubice i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, itd, itd...

Sve stoji, jedino je državni udar u produženom trajanju i na naslovnicama medija. Istina - i Marović je u zatvoru. To jest, biće. Kada ozdravi. Da li je koincidencija i ta činjenica što je pravda Stankovića i Katnića za godinu i po mandata stigla samo budvanski kriminalni klan, baš onaj koji je bio van potpune kontrole šefa DPS-a?! Zluradi i nepovjerljivi bi mogli reći kako je i taj tužilački udarac korupciji i organizovanom kriminalu na visokom nivou bio u stvari poklon Đukanoviću - em mu je eliminisao glavnog rivala unutar stranke, em mu je donio poene kod partnera iz Vašingtona i Brisela o konačnom procesuiranju "krupnih riba"!

Mnogo pitanja, pokušao sam da ih sve popišem prije nego što ministar Pažin donese novo rješenje u krivičnom zakonu kojim će biti zaštićen lik i djelo svih tužilaca i sudija. Nadam se da će Specijalni to razumjeti. Jer do njega mi je ipak mnogo više stalo nego do šefa DPS-a - političari su manipulatori, tužioci su zaštitnici prava i pravde.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")