STAV

Kaká

Viceguverner Centralne banke za finansijsku stabilnost i platni promet Nikola Fabris, dobio je 500 e (manje od 10% njegovih mjesečnih prihoda), rješenjem učinjenoga Miga, uz obrazloženje da je u pitanju “teška materijalna situacija”. Humano!
116 pregleda 3 komentar(a)
Kaká, Foto: Shutterstock
Kaká, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2017. 11:06h

- Ricardo Izecson dos Santos Leite, poznatiji kao Kaká, fudbalski je genije. Jedan od razloga zašto je bilo dobro biti navijač Milana, ili bilo kojega tima čiji je dres obukao.

- Nedavno je prikazana emisija MANS-a o povezanosti političke elite sa kriminalom, kao i sistema koji je nemoćan da reaguje upravo zbog takve političke elite. Pominjala su se konkretna imena vladinih funkcionera, i dovodila u vezu sa kriminalnim djelovanjem. Reakcija crnogorskoga društva očekivana - nula, ništa. Valjda, dijelom jer su to sve već znali, a najviše zbog kukavičluka!

- Zaživjela VIP odjeljenja po školama Podgorice! Hvala Bogu! Sad više đeca stražara, medicinskih sestara, profesora, vozača kamiona, kustosa... ne moraju biti zajedno sa đecom lupeža, lažova, kriminalaca, političara, funkcionAra... Pi!

- Da se ne zaboravi: bivši ministar pi (inicijali) oslobođen optužbi da je automobilom nanio štetu pješaku u saobraćaju. Oko toga se digla takva prašina, kao da ne može stvarno da se desi, da čovjek stoji parkiran na pješačkome prelazu, a da na njega naleti dijete koje se, npr. vraća iz škole, i velikom brzinom, iz neutvrđenih razloga, udari u zaustavljeno auto i tako se povrijedi!

- Uskomešala se Gora Crna - što će sa danom rođenja i uopšte sa Radom Tomovim. Kidisali na njega janičari, a životima i vjerom pravoslavnom ga branili birani sprski sinovi. Kidisali i branili ga, taman kao da je Rade pisao i djelovao devedesetih XX vijeka (ono kad se propagirala tolerancija i multietnički i konfesionalni sklad). Meč će se završiti neriješeno. Kao i onaj kada su isti vojevali oko Kosovke đevojke iz Urgentnoga (toliko su upirali, da je KBC umjesto da lomi glavu imaju li reagensa i radi li im aparat za zračenje, više ličio na Adnana Logana od Knjige, tj. Emila iz Dnevnika).

- Viceguverner Centralne banke za finansijsku stabilnost i platni promet Nikola Fabris, dobio je 500 e (manje od 10% njegovih mjesečnih prihoda), rješenjem učinjenoga Miga, uz obrazloženje da je u pitanju “teška materijalna situacija”. Humano!

- Divno je ispunjavati obećanja! Ili, kolokvijalno rečeno - ne lažinjati. Nova vlada je odlična: sve ono što su “obećavali” u predizbornom periodu, polako, ali sigurno uvode međ' nama! Pa nebitno - da li ste ih glasali ili ih ne volite, sve nas isto tretiraju! (Istina, pažnja prema onima koji su ih glasali i iz patriotskih razloga pred izbore htjeli i majčicu Rusiju zbog njih nabučiti glavom, jeste esencija političkih dometa na ovima prostorima.) Tako su se suptilno smanjile naknade za keve 3+, povećavala cijena goriva kao da smo Luksemburg, pa se sa nestrpljenjem iščekuje januarski poskupljeni račun za struju. Čak, da bi se izbjegla monotonija, predlažu se i neke radikalne mjere - npr. da vas general-major Marković, ili magistar Simović, iznenade na šalteru banke, nakon podizanja plate, i traže od vas još po 20-30 eura. Naročito onima koji su glasali za njih, a time odbranili državu!

- A kako se samo uozbiljila opozicija! Odgovorna prvo prema onima koje je glasaju, pa tek onda prema sebi, mjesecima je slala fenomenalne poruke, prvo iz Budve, spavaonice turizma, a onda i iz Kotora, prijestonice kriminala. Toliko se izdigla u odnosu na ono što joj spočitava'u (da je neznavena, neodgovorna, nestručna, sujetna), da se svaki spočitavač zacrvenEo kao pamidora! “Sjajno, ljudi, samo tako nastavite”, bješe ispisao čestitku, uz pripremljeno cvijeće, Darko Pajović. Ali ga na kraju ipak razočaraše.

- Zaljubite se u ovaj rezon: Pojavite se na takmičenju, sudija i protivnik vas drastično pokradu, pri čemu su svi svjesni krađe (vi, protivnik, sudija, publika). Onda vi, poraženi, ali kao moralni pobjednik, kažete tome ko vas je na prevaru pobijedio: “Uzmi pola nagrade, pola prvoga mjesta, ja sam i ovako zadovoljan! Pa ćemo ponoviti takmičenje kad ti prođe pola mandata! Pa me ti opet tada pokradi, pa ću ja da ti onda tražim da se ponovi takmičenje na četvrtini toga mandata. A ako me pokradeš nakon toga još jedno 5-6 puta, ja ti neću priznati takvu pobjedu i tražiću da se takmičenje odmah ponovi! Pa me ti samo nastavi varati, ako ti basta!!!”

- Velika je tuga da se crnogorska đeca moraju liječiti SMSovima. Velika je tuga da nekome budućnost zavisi od broja onih koji će poslati taj SMS, umjesto od sistema. Velika je tuga da nemamo poseban fond za liječenje u inostranstvu, makar za đecu!

- Na kraju, logično je dovesti u pitanje naslov ove pisanije i prvu crticu, sa brlogom ispisanim nakon toga. Kakve veze ima veliki Kaká sa bilo čime od sumorne, ogavne, odvratne slike koja nam se svaki dan servira i kojom nam se pokušavaju simulirati životi, društveni procesi, progres, samosvijest, kultura, emancipacija... Ima veze koliko i Milan Knežević sa Kjubrikom - rekli bi bezobrazni! Međutim, ima - ako sa ovoga posljednjega, seljačkoga “á”, uklonimo ovu seljačku crticu, pa se tako napiše i pročita ono što je Rikardu pisalo na dresu: kaka !

P. S. Pokrenimo akciju osnivanja posebnoga Fonda za liječenje đece u inostranstvu! Popunjavajmo ga tako što ćemo za početak NAĆERATI poslanike, ministre, direktore državnih preduzeća, javne funkcionere... da “doniraju” po trećinu svojih mjesečnih zarada! Jer oni to mogu! Jer im i nakon takve “donacije” ostaju 2 do 4 mjesečne zarade prośečnoga stanovnika Crne Gore! A oni nijesu ništa bolji no bilo koji prośečni vozač kola hitne pomoći, bilo koji knjižničar, farmaceut, profesor ili domar, pa će se snaći! Ne da nijesu bolji, nego su često i ispod svakoga prośeka.

Autor je seljačina

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")