SVIJET U RIJEČIMA

Moćni intelektualni kapital

Svijet postaje umreženiji, kompleksniji i komplikovaniji. Sve više saznanja, više činjenica važnih za odluke od dalekosežnog značaja mora biti sve brže primijećeno, klasifikovano i analizirano
0 komentar(a)
Think Tank, Foto: Shutterstock
Think Tank, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2017. 11:40h

U svijetu postoji čak 7.000 takozvanih trustova mozgova - Think Tank instituta koji imaju uticaj na savremena politička kretanja. Koji su to najvažniji i najuticajniji instituti i kako su pozicionirani njemački?

Svijet postaje umreženiji, kompleksniji i komplikovaniji. Sve više saznanja, više činjenica važnih za odluke od dalekosežnog značaja mora biti sve brže primijećeno, klasifikovano i analizirano. To stvara prostor za intelektualnu servis-industriju - za trustove mozgova (Think Tanks). Tržište je veliko i nepregledno - a neki od tih instituta veoma su uticajni i njihov narativ veoma često ima pristup u javnu debatu, kao i razmišljanja političara.

Najstariji i veoma ugledni univerzitet u SAD-u - Univerzitet u Pensilvaniji iz Filadelfije - nedavno je objavio svoju novu studiju o najbolje rangiranim trustovima mozgova. Rang lista, pod nazivom Global Go To Think Report objavljena je po deseti put. Predmet studije bilo je skoro 7.000 trustova mozgova. Oko 2.500 eksperata, naučnika, novinara i menadžera trustova mozgova bilo je angažovano na izradi studije.

Njen urednik, Džejms Meken je, u uvodnoj reči, napisao da su trustovi mozgova suočeni sa „egzistencijalnim izazovima“. Meken je naveo da su ti instituti, uz demoskope, „monumentalno“ zakazali prilikom referenduma o „bregzitu“ i američkih predsedničkih izbora. Socijalni pokreti su iz disruptivnih tehnologija izvukli novu moć što je omogućilo disruptivnu politiku, ocenjuje Meken u analizi.

SAD - super sila trustova mozgova

Izveštaj koji sadrži 52 kategorije i ima obim od oko 170 stranica - i nije preterano pregledan. Ipak, on nudi interesantan pogled u svet posrednika između znanja i politike. To se vidi već prilikom kvantitativnog posmatranja trustova mozgova i njihovog porekla: Sa 1.835 takvih instituta, SAD raspolažu sa u svetu najsveobuhvatnijim intelektualnim kapitalom i, shodno tome, odgovarajućim „mekom moći“ (tzv. soft-power). Na drugom mestu je, sa ogromnom razlikom - Kina, sa 435 instituta. Nemačka se nalazi na petom mestu sa 195 instituta. Na Bliskom istoku i u severnoj Africi ukupno postoji samo 398, a u celoj subsahraskoj Africi 615 trustova mozgova.

Na prvom mestu te rang liste, kao najvažniji u celom svijetu, našao se trust mozgova Brukings-institut (Brookings) iz SAD. Na drugom mestu je britanska (Čatam-haus (Chatam) koji je inače proglašen za trust mozgova godine. Među 175 instituta u celom svetu, najbolje rangirani instituti iz Nemačke zauzimaju 16, 17 i 18 mesto. To su Fondacija Konrad-Adenauer (KAS), bliska Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU), potom Fondacija Fridrih Ebert, bliska Socijaldemokratskoj stranci (SPD) i nestranačka berlinska Fondacija za nauku i politiku (SWP). Ova poslednja savetuje Bundestag i nemačku Vladu u pitanjima spoljne i bezbednosne politike i važi za jedan od najuticajnijih instituta u Nemačkoj. Ipak, na ovoj rang-listi zauzela je lošije mesto u odnosu na KAS.

Frank Pris iz Fondacije Konrad-Adenauer nije iznenađen mestom koje je pripalo njegovoj organizaciji. Pris, inače zamenik Odeljenja za evropsku i međunarodnu saradnju, za DW podseća da KAS ima mrežu od čak 80 kancelarija u svetu (između ostalog i u Srbiji). „U ovom izveštaju ispitani su brojni eksperti širom sveta o tome sa kojim drugim trustovima mozgova su umreženi, sa kojima sarađuju. Zato je veća verovatnoća da bude pomenuta ona organizacija koja je prisutna u celom svetu, nego organizacija kao što je Fondacija za nauku i politiku koja u Nemačkoj ima veliki uticaj, ali nije prisutna širom sveta“, objašnjava Pris.

Blizu političkih procesa

U kategoriji trustova mozgova koji su povezani s nekom političkom strankom, vode upravo tri nemačke fondacije. Pored tri već pomenute, tamo je i Fondacija Fridrih-Nauman, bliska nemačkim liberalima (FDP). Pris smatra da blizina strankama predstavlja jaču stranu političkih fondacija u Nemačkoj, jer preko partnerskih stranaka fondacije mogu svojim ekspertizama direktno da utiču na političke procese.

U kategoriji najbolja konferencija trustova mozgova prvo mesto zauzima Minhenska konferencija za bezbednost. Vodeća mesta nemačkim institucijama pripadaju i na području nauke i tehnike: Institut Maks-Plank vodeći je u toj kategoriji, bonski Centar za istraživanja razvoja (DIE) na trećem je mestu. U kategoriji ekološke politike, Institut za pitanja klime (PIK) iz Potsdama, nalazi se na drugom mestu. U kategoriji transparentnosti i dobrog rukovođenja državom, nemačka nevladina organizacija „Transparensi internešenal“ (Transparency International) nalazi se na prvom mestu. Kobus de Svart iz te organizacije kaže za DW da je „radostan zbog priznanja za naše zalaganje za transparetnost, a protiv korupcije“.

Dakle, s obzirom na dobro rangiranje nemačkih trustova mozgova, nema razloga za brigu kada je reč o političkoj ekspertizi - ali ima kada je reč o dve druge kategorije. Recimo, među 35 nabrojanih instituta u oblasti „globalne zdravstvene politike“, nalazi se isto tako malo nemačkih, kao i u slučaju 65 nabrojanih instituta u oblasti obrazovne politike.

(Deutsche Welle)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")