STAV

Senat DRI - Sigurna DPS kuća

Rasprava skromna i jednosmjerna, DPS poslanici hvale svog dojučerašnjeg partijskog druga, sateliti mudro ćute, opozicija ne učestvuje. Predsjedavaći će konstatovati da je većinom glasova, vjerovatno jednoglasno, Zoran Jelić imenovan za člana Senata DRI
172 pregleda 9 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Zoran Jelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.01.2017. 10:14h

Skupštinski Odbor za budžet, ekonomiju i finansije nedavno je objavio Javni poziv za imenovanje jednog člana Državne revizorske institucije.

Ono što se odmah uočava je da, iako postoje dva upražnjena mjesta (Senat po zakonu ima 5, a trenutno samo 3 člana), poziv je upućen za samo jedno. Niko još nije predao niti najavio kandidaturu. Međutim, već se zna dogovoreni scenario. DPS je odlučio da prvo zbrine svog nekadašnjeg poslanika, Zorana Jelića, a za peto mjesto u Senatu ima vremena za pregovore sa kandidatom iz opozicije, odnosno kandidatom stranke koja je tradicionalni DPS partner u ovakvim kombinatorikama. S obzirom na notornu činjenicu da je u toj partiji naelektrisana atmosfera i da se čeka rasplet unutarstranačkog previranja, valja sačekati bolji momenat. Mirno će DPS odložiti te dogovore dok ne bude siguran sa kim treba da utanači podršku za članstvo u Senatu DRI. Naravno, i što se dobija zauzvrat.

Dakle, Odbor će za petnaestak dana zaključiti poziv, neke kandidate će odbiti iz tehničkih razloga, odnosno neispunjavanja uslova, a o ostalima će se na fingiranom glasanju odlučivati prvo na sjednici Odbora, a nakon toga na plenarnoj sjednici redovnog proljećnog zasjedanja. Naravno, prije samog glasanja, konstatovaće se da je Zoran Jelić podnio ostavku na članstvo u DPS-u, pa je tim činom ispunio zakonski uslov - nije član nijedne političke partije. Rasprava skromna i jednosmjerna, DPS poslanici hvale svog dojučerašnjeg partijskog druga, sateliti mudro ćute, opozicija ne učestvuje. Predsjedavaći će konstatovati da je većinom glasova, vjerovatno jednoglasno, Zoran Jelić imenovan za člana Senata DRI.

Nije bitan Zoran Jelić. Nije bitan ni poslanik opozicije projektovan za petog člana Senata DRI. Bitno je da je sve postalo farsa, i Skupštinske sjednice i proces imenovanja članova Senata DRI. Partitokratija vlada. I dalje su na cijeni partijski vojnici. Ništa se ne mijenja. Struka je protjerana, profesionalnosti nigdje na vidiku, institucije su zgažene. Od Senata DRI pravi se Sigurna DPS kuća.

Naravno, premijer će, a da ne trepne, nastaviti da nas uvjerava u nepristrasnost institucija i odvažnu borbu protiv korupcije dok Zoran Jelić kontroliše kako njegova supruga Vukica i bivši kolega iz poslaničkih klupa, Zoran Vukčević, troše naš novac.

Možda i bude drugačiji scenario. Možda, onako visok i ponekad brkat, zaliči poslanicima Bošnjačke stranke na Njegoša pa mu uskrate podršku.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")