STAV

Malo nam za sreću treba

Zato su danas i vrsni bjelopoljski sportisti dobri konobari i radnici u kladionicama, makar neki od njih, oni koji nisu postali klošari i narkomani
163 pregleda 0 komentar(a)
ledeni zmaj Bijlo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
ledeni zmaj Bijlo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 21.01.2017. 12:02h

Pišem ovo kao Bjelopoljac. Šta nam napravi zmaj... Čovječe, kakva radost!!! Imamo zmaja u BP. Prelijep je. Vanserijski. Neviđen, makar u CG. Nisam ga, nažalost, vidio uživo, ali i slike su bile dovoljne da se oduševim. I kakvu sreću osjećam! Moji sugrađani su to napravili, ej? Ponos, to je to! I kažem malo nam za sreću treba, ne zato što ga je bilo lako napraviti, naprotiv, izuzetno sam svjestan posvećenosti i truda mladih ljudi koji su nam donijeli ovu sreću u grad. Nego eto, jedan zmaj nas je ujedinio na pravi način. Zmaj, njihov trud. Zlatile vam se ruke, ljudi!

Moj grad je potonuo, po meni. Posrnuo, baš onako kako i odgovara eliti danas, elita su nam sponzori i instagram starletice. Ne vodimo dovoljno računa o umjetnosti i kulturi, to je činjenica. I onda iz vedra neba, bum, zmaj! Ne znam šta je u vama izazvao, ali meni je dao snagu i vjeru. Snagu da se borim za bolje društvo i vjeru da moj grad to ipak može.

A sumnjao sam, ko ne bi? Grad koji se sveo na dojč i kladionicu. Grad, koga je niko drugi do uprava dovela do toga. Krivi su i ne mogu im oprostit. Umjesto o zmaju, u ovom smislu, mi smo godinama slušali o tarzanu, lavu i magarcima, u onom smislu. I mnogo je tih magaraca dovelo grad do ovoga gdje je danas. Zatvorene fabrike, uništena privreda, dokona omladina, moral ispod nule, to opisuje moje Bijelo Polje. Valorizacija, infrastruktura, razvoj, centar sjevera, to je priča koju slušamo godinama, ali nije realna, naduvana je. Opština je prezadužena, to je javna tajna. Ali šta uprava radi da to promijeni. Ništa! Po meni ništa. Šta se po tom pitanju uradilo u zadnjih 10 godina, recimo? Dajte analizu isplativosti, vašeg uspjeha? Kao nekom ko se interesuje za ekonomiju, ne da niste interesantni, ne postojite! Turizam je privredna grana od koje se očekuje da donosi makar trećinu budžeta državi. Vi ste to tražili, nisam ja. A pitam se, da imamo tog zmaja tokom cijele godine (ne samo dok traje snijega) koliko bi turista doveli u grad da ga vidi, da se slika pored njega? Đe inače mogu da naprave sliku gosti našeg grada, a da je karakteristična za BP, da je po tome prepoznatljiva? Da nećemo na preplaćenu zaobilaznicu da ih povedemo? Ili kod semafora, jer sad ih imamo? Ili možda kod "Rade", "Lenke", "Imaka", "Vunka", "Petoljetke", "Mladosti" itd?

A u takvom beznađu ko da misli na umjetnost, kulturu, sport? Slobodne i sposobne ste ugušili tako što ste im dali do znanja da moraju imati partijsku knjižicu ili ćutati da bi preživjeli ili da mogu da idu iz grada. Zato su danas i vrsni bjelopoljski sportisti dobri konobari i radnici u kladionicama,makar neki od njih, oni koji nisu postali klošari i narkomani. E to je vaš uspjeh, to je vaš sistem napravio. Pa hvala vam. Vjerujem da dolazi vrijeme promjena, vrijeme kada će grad stvarno voditi računa o vrijednim ljudima, čuvati ih, nagraditi, a ne da ih posle ovakvih stvari potapše po ramenu i ohrabri da idu u Njemačku na moleraj.

I da završim s ovim, svima je jasno čiji je ovaj zmaj, a čiji su oni magarci.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")