STAV

Sigurnim koracima

99 pregleda 9 komentar(a)
Sigurnim korakom
Sigurnim korakom
Ažurirano: 30.12.2016. 09:25h

Počelo je sa najavom poskupljenja struje. Prvi siguran korak. Odmah su ustali opozicionari, naravno samim tim i neprijatelji države, jedva su dočekali, ali uslijedio je hladan tuš - ubrzo je pojašnjeno da će ustvari samo doći do povećanja računa za struju, a ne do poskupljenja struje. Slično su reagovali ovi „lezilebovići“ i kad su onomad oko hotela „Crna Gora“ primijetili bagere i gomile kamenja, psujući vlast, govoreći o nekakvom rušenju, a onda je saopšteno da hotel nije srušen, već da se urušio „sam od sebe“.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i đečijoj zaštiti kojim je predviđeno smanjenje naknada za majke sa troje i više đece za 25 odsto - drugi siguran korak. Naknada koja sada iznosi 336 eura smanjuje se na 264 eura, a naknada od 192 eura na 144 eura, najavio je potpredśednik nove, tzv. Jedva Vlade, gospodin Milutin Simović. Odličan potez!

E ovo je ozbiljna politika, ovo je domaćinski i odgovoran odnos prema državi. Zar sad, usred ovog haosa, treba naplaćivati porez, hvatati lopove, voditi istrage, uzimati od bogatih, vraćati državi opljačkano, tražiti krivce, kad je puno jednostavnije uzeti od naroda izmjenama i dopunama par zakona. Moramo biti složni kad je teško, svi zajedno pomoći državi da izađe iz krize, pa ćemo se porezima, vladavinom prava i ostalim pitnjima baviti kasnije, u jednoj opuštenijoj atmosferi. Možda je samo trebalo još malo smanjiti ove naknade od 192 eura, recimo na 94 eura, kako bi razlika od 50 eura mogla ići u neki „Fond za vađenje i pokrivanje“ iz kojeg bi se finansirali tajkuni-patriote, kad izgube više od 40.000,00 eura za noć u kazinu ili kad čekaju jedan par za dobitak od preko 60.000,00 eura „na kladionicu“. S tim što bi, naravno, tajkuni-patriote morali, kako bi sve bilo transparentno, Fondu dostaviti dokaze o gubitku i to na memorandumu kazina, odnosno kopiju tikata sa svim pogođenim parovima, najmanje 20 minuta prije početka preostale utakmice(npr. tiket sa 9/10 pogodaka uz „izvod iz teletexta“ kao potvrdu da su pogođene utakmice zaista „zaključene“) + obavezna fotografija sa Milom Đukanovićem ili eventualno sa Duškom Markovićem - za tražena sredstva ispod 15.000 eura. Na ovaj način bismo obezbijedili dio novca za smanjenje javnog duga, ali i dio novca za one koji brinu o državi i uvijek su tu za sve nas, naročito pred izbore, da nam podviknu ako skrenemo s pravog puta, da nas dobronamjerno pritisnu, časte parom za ličnu kartu, a majke bi imale sasvim dovoljno za pristojan život, pa na Kubi ljudi rade za 15-20 dolara mjesečno, nego mi sve omalovažavamo i ništa nam nije kako valja.

A đečji dodatak? Ukinuti! Ostavimo populizam, patetiku, politikanstvo - zar je važnije neko dijete iz neke tamo Andrijevice od NATO integracija!? To dijete će preživjeti i bez tih 30 eura, to nije ni za čašu dobrog viskija, a državi je u ovom trenutku potreban svaki euro, teška je situacija, preteška, nametnute su nam rigorozne mjere za smanjenje javnog duga - ovo su „ničim izazvane mjere“, nije kriva nova Vlada, nije ni stara, jednostavno postoji dug koji se mora vratiti. Dok zli jezici, osvjedočeni neprijatelji države, samo zapitkuju: odakle toliki dug, što smo uradili sa tim parama sve ove godine, kako dug, zašto dug...Kao da je sad u ovom mučnom trenutku, kad nas je zapljusnuo talas krize, kad je sve stalo, a još smo ugruvani od „državnog udara“, važno ko je zadužio državu, zašto je toliko zadužena i đe su pare – sad je važno izvući državu iz velikih problema, pa ćemo poslije o uzrocima, sad je važno da shvatimo, da svako dijete shvati da ovo neće trajati vječno, ovo je samo privremeno, dok se nova Vlada malo ne uhoda, ne može sve preko noći.

Kažu da će uslijediti i novi rast cijena goriva – e to bi bio pun pogodak! Pa zar ovo nije najlakši način da svi pomognemo državi? Svakog dana punimo gorivo, eto makar po 20-30 eura, dobro, budimo iskreni, možda ima i onih koji potroše malo manje, ništa nam ne znači tih par eura više, a državi je to danas mnogo i ona nam to nikada neće zaboraviti. Zato čim ponovo „skoči“ cijena goriva svi barjake i bidone u ruke i pravac benzinska pumpa! Pomognimo našoj Crnoj Gori!

Ili je možda trebalo da snizimo cijenu struje, a da još povećamo plate, da sve ostavimo po strani i vodimo brigu o siromašnim građanima, o bolesnoj đeci, o majkama, starim i nemoćnim licima, da plaćamo istu ili nižu cijenu goriva i da se vozamo okolo, dok nam država klizi u bankrot!?

I da razjasnimo: Đeca kojoj je potreban novac za liječenje neka se sama snalaze, imaju porodice pa neka im pomognu, imaju prijatelje, imaju i SMS servise na raspolaganju, kao sva đeca u regionu, nije država doktor, niti roditelj, nije država tu da se brine o bolesnoj đeci, majkama i tetkama, starim i nemoćnim građanima, već da štiti istinske patriote i njihove biznise, da štiti interese krupnog kapitala, da štiti one koji čuvajući svoje poslove čuvaju državu. I njene simbole.

Država je tu da štiti one koji u presudnim trenucima priskaču u pomoć, brane državu od mrske, anti-državne opozicije, one koji svoje jahte, kamione i avione stavljaju svima nama na raspolaganje da se pored njih fotografišemo kad god poželimo. One koji već deset dugih godina, neki čak i koju godinu više, beskompromisno i hrabro dižu crnogorske zastave na jarbole retrovizora svojih prekrasnih automobila, one koji krvare za državu po noćnim klubovima širom Evrope, braneći da iko progovori ijednu ružnu riječ za našu Crnu Goru, one čije supruge svake godine prevale hiljade kilometara u potrazi za dobrim cipelama i torbicama, ne želeći da ovđe kupuju sve „na izvolte“. Država je tu da se brine o onima čija đeca neđe tamo daleko, u tuđini, po bijelome svijetu, skromno, skrivena od očiju crnogorske javnosti, s mukom se bore za našu Crnu Goru, marljivo učeći danima i noćima u svojim stančićima od jedva stotinak kvadrata, kako bi se jednog dana vratili i ovđe pokrenuli svoje biznise, preuzeli od svojih roditelja državne funkcije, kako bi nastavili da brane državu od zaostalih, bosih i golih unutrašnjih neprijatelja.

Država je tu da štiti prave patriote čije 23 firme uspješno posluju i kojima nije teško da, pored svih obaveza, pred svake izbore odvoje veliki dio svog vremena i novca za kampanju partije koja nam skoro tri decenije uspješno vodi državu, za kampanju partije koja je od nekada siromašne Crne Gore napravila Lidera Regiona, Lidera euro i euro-atlanskih integracija, državu-prvaka demokratije. Država je tu prvo za one koji su stub same države, za one od kojih sve počinje i s kojima se sve završava, za one koji su sve svoje poslove vezali za državu, na Gordijev čvor. Za one koji su srasli sa državom, za one najhrabrije među nama koji ne žele nikome da plaćaju poreze i podnose račune! To je mnogo viši interes, ali objasni ti to dokonom građaninu koji samo kritikuje, a nesposoban je da nađe vezu i da se zaposli, „napravi“ 200-300 hiljada eura i živi kao sav normalan svijet.

Novoj Vladi nije još ni 40 dana, zaista fantastičan učinak, nazdravlje svima!

A minuli rad? Bez greške.

Autor je pravnik

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")