STAV

Priča o Kolašinu – istina o Crnoj Gori

Znam da će biti i onih spremnih da ustvrde da 3 nije veće od 2 i slično, ali njima je svakako teško pomoći
117 pregleda 10 komentar(a)
Kolašin (novine)
Kolašin (novine)
Ažurirano: 29.12.2016. 10:24h

Navršilo se dvije godine od formiranja vlasti u  Kolašinu . Zanemarimo ovaj put pola godine koju su “pojeli skakavci” izbornim zloupotrebama sa ciljem da onemoguće sprovođenje volje građana. Dvije godine su dovoljan period da ocijenimo njenu uspješnost. Utisak uvijek može biti različit, zbog čega ću navesti deset uporednih podataka koji imaju brojčani iskaz, te su u tom smislu objektivni i ne zavise od naših pozicija i percepcija.

Znam da će biti i onih spremnih da ustvrde da 3 nije veće od 2 i slično, ali njima je svakako teško pomoći.

Ipak je “bolje živjeti 100 godina kao milijunaš nego 7 dana u bijedi” mudro bi im odgovorio Bob Rock.

1. U decembru 2016. rashodi za zarade opštine Kolašin (sa JU Centar za kulturu čiji je osnivač), iznose 70.000 eura. U decembru 2010. građane Kolašina je to koštalo 165.500 eura. Gotovo dva i po puta više!

2. Dug Opštine je 2006. iznosio 150.000 eura, dok je 2014. došao do desetak miliona eura.

3. Za jun, jul, avgust i septembar 2008. navodno za troškove goriva, građani Kolašina su platili 243.511 eura. Za ista četiri mjeseca 2016, građani su platili tačno 3.973,37 eura. Da, dobro ste pročitali gotovo 240.000 eura manje! Na svaki euro potrošen ove godine - 2008. je trošeno 60!

4. Za troškove reprezentacije lokalnih funkcionera građani su u samo jednom danu plaćali preko 10.000 eura. Tako je 02.06.2010. za “troškove hrane i pića” fakturisano 11.030,98 eura, nekoliko mjeseci kasnije - 28.02.2011. građani su platili 11.968,49 eura. Isti troškovi za cijelu 2016. uklučujući proslavu Dana opštine iznosiće oko 5.000 eura.

5. Račun opštine Kolašin je do trenutka realizacije kredita bio u neprekidnoj blokadi punih 1.985 dana, dok su se plaćanja obavljala zloupotrebom drugih računa. Električna energija nija plaćana preko pet godina, a kada je razblokiran račun - plaćeno je 400.000 eura duga. Danas opština Kolašin izmiruje redovno svoje obaveze, vratila je povjerenje dobavljača i ne pljačka (“neovlašćeno skida sa računa novčana sredstva”) dobrostojeće firme.

6. Porezi i doprinosi zaposlenima za obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje nijesu uplaćivani od marta 2009. godine. Dio duga izmiren je na način što je Opština prodala državi imovinu kojom je raspolagala. Danas se poreske obaveze uredno plaćaju (od promjene vlasti je plaćeno 886.000 eura za Opštinu i JU Centar za kulturu), ali isti način izmirenja naslijeđenog duga, koji je dozvoljen i primijenjen sa onima koji su ga stvarali, sada se ne dozvoljava i ocjenjuje kao nezakonit. Kada je na vlasti DPS koja je stvorila dug i koja nastavlja da ne plaća poreze i doprinose, može ga namiriti prodajom imovine državi koja je tolerisala tu nezakonitost (zajednički grijeh), dok kada drugi koji uredno plaćaju svoje obaveze treba da izmire naslijeđeni dug, to nije moguće.

7. Naknada za rođenje đeteta u iznosu od 55 eura nekoj đeci nije isplaćena više godina. Pojedina đeca su morala sačekati da krenu u školu i dočekati da finansijama ne upravlja neko ko đecu diskriminiše na osnovu političkog opredjeljenja roditelja - da dobiju ono što im pripada. Pa tek su tada mogla biti svjesna da su dobila nešto od Opštine i kupiti čokoladu, dobacio bi neki cinik.

8. Prethodna vlast je na lizing kupovala automobile od 40.000-50.000 eura dok zaposlenima nije uplaćivala doprinose za obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje. Danas se vraćaju njihovi dugovi i prema zaposlenima i za automobile. Nova većina je odlučila da umjesto finasiranja sopstvene potrošnje, kupuje udžbenike đeci koja kreću u školu, pomaže kulturne projekte i slično... Iako su tekući izdaci sa preko 2.000.000 eura, smanjeni na 980.000, griješite ako mislite da nam sada ostaje million eura za kapitalne projekte. Građani Kolašina godišnje vraćaju 600.000 eura za dugove iz prethodnog perioda. I to će činiti narednih 14 godina!

9. Kome je do identiteta evo i ovaj podatak. Iako je DPS bila na vlasti od 2006. godine, Kolašin je prvi put ove godine okićen državnim znamenjima na državni praznik. Iako sa SDP-om parlamentarnu većinu čine DF, SNP, Demokrate i Demos. Kada se radi pošteno onima koji su prije deceniju bili protiv nezavisnosti i koji bi moguće i danas izabrali drugačije državne simbole, državna znamenja sada u  Kolašinu  ne smetaju. Jer njima ne prikrivamo krađu, već se borimo za javni interes i drugačiji način vladanja. Dok DPS, kojoj je ovo treća zastava i četvrta država, samo zna da dijeli i da svakoga ko ukaže na krađu optuži da je izdajnik SDP pokazuje da je sposobna da okuplja.

To je važna poruka kako se osnažuje država i vjera u nju.

10. U vrijeme “investicionog buma” zemlja kojom je raspolagala Opština otuđivana je (vrlo često nezakonito) po cijenama od par eura po metri kvadratnom, da bi se kasnije ista zemlja preprodavala i po nekoliko desetina puta visočijim cijenama. Kupci placeva od Opštine nerijetko ni tu simboličnu cijenu nijesu izmirili, niti je tadašnja vlast isplatom cijene uslovljavala uknjižbu zemljišta. Tužilaštvo punih 7 godina ćuti povodom dokaza koji su im podnijeti o nezakonitostima kojima su građani Kolašina oštećeni više miliona eura.

Poređenja radi, prije nekoliko dana, kada je tržište nekretnina potpuno zamrlo, Opština je (u cilju kompletiranja urbanističke parcele radi gradnje hotela) zemlju na kojoj je imala pravo raspolaganja otuđila po cijeni od 249 eura po metri kvadratnom. Ponavljam, u vrijeme najvisočijih cijena nakretnina milioni kvadrata zemlje su prodati po cijeni od nekoliko eura po metru kvadratnom.

I gratis poslastica za kraj:

11. Pojedini funkcioneri DPS-a i Grupe birača uprkos ovakvim rezultatima tužili su Opštinu za neiskorišćene godišnje odmore. S obzirom na to da rješenja o godišnjim odmorima nijesu donosili, pogađate, isti oni, imaju mogućnost da od građana Kolašina naplate sva potraživanja “po osnovu rada” od 2008. godine. Dobar dio građana za to neće znati, a i kada saznaju neće ih ni prezrivo pogledati. Uredno će platiti njihov neprekidni, višegodišnji, mukotrpni rad. Samo takvim zalaganjima-bez dana odmora moguće je jednu malu opštinu zadužiti desetak miliona eura. Priča o  Kolašinu  je istina koja čeka da se desi većini gradova i cijeloj državi.

Preporučujemo za Vas