Milo i Murinjo - Vijesti.me
PRAVILA BORDELA (54)

Milo i Murinjo

Ko nije imao jedinstvenu priliku da sluša i gleda Murinjov pres, sve ove sheme i rebuse, u čijoj je osnovi udaljena sumnja, može naći na sajtu SDT

Stanković, Katnić i Đukanović
Stanković, Katnić i Đukanović (Foto: Savo Prelević)

Murinjo je smijenjen u Mančesteru, ali nije Ivica Stanković Ferguson. Još manje njegov sin. Koji više voli Miga nego tata Ivica i majka Marica - Mila.

Zato je Specijalni i dalje kouč istražnog tima. I kao takav obavezan da jednom godišnje prezentuje svoja dostignuća koja će jednog dana poslužiti kao osnova za novi Kopolin serijal o Kumu i familiji Korleone.

Da je Specijalni na pravom putu, ubijeđen je i Migo i svaki od 21 člana OO DPS Zete koji su privedeni kroz ulaz Ministarstva pravde, a neki i kroz dimnjak SDT, u sveoubuhvatnoj istrazi oko afere Koverat. Sada je svima jasno da samo viša sila može zaustaviti Murinja da ne istjera DPS-u svaki dinar iz džepa. A ta viša sila su čokolada ili metak. Dok pišem ovaj tekst kao da gledam Škaljarce koji vrebaju Specijalnog. Zato jer vjeruju da je on Kavčanin. Iako svi znamo da je u stvari Zagarčanin. Ali objasni ti to, majčin sine, Škaljarcima. A Kavčanima je stalo do Murinja koliko do lanjskog snijega. Ipak, ne treba se zajebavati sa sumnjama. Makar bile i udaljene. Zato neka država čuva Murinja i neka nas on još dugo, dugo vodi. A onda i naredne godine održi pres kao ovaj. I u međuvremenu dogura do Žive istine. Red bi bio.

Ono što me najviše dojmilo na presu Specijalnog i prvog tima Mančestera jeste jedna filozofska tema, a ne ove profane, oko kriminala i korupcije. Mislim da će za relevantne naučne krugove i van Crne Gore biti zanimljivo da razmotre Murinjovu teoriju o “udaljenoj sumnji”. “Sumnjam dakle postojim”, da parafraziram Dekarta. Dok Milivoje kaže - udaljena sumnja i nije sumnja. A još manje dokaz. Što znači da samo približena sumnja, ili sumnja koju možeš opaziti golim okom, a posebno ona koju bez problema pogađaš praćkom - jeste realna, odnosno dokaz. I onda Murinjo i Mančester kreću u akciju.

U slučaju afere Telekom to ispada ovako. Ana je udaljeni rod Milu. Šesto koljeno, što znači da se mogu i uzimati. A pola miliona eura koje je uzela, duplo je manje od miliona, tako da ni tu nema nikakve sumnje, osim udaljene. A time ni istrage. S druge strane, Oleg i Miško su drugovi, znači i oni se mogu uzimati, a tek im Milo ne dođe ništa, tako da ga oko Telekoma ne može biti i u najudaljenijoj sumnji. Kao odavde do Mauricijusa. A tamo su legle pare od Telekoma. Pitajte Duška ako ne vjerujete Specijalnom. I time je rebus riješen pa su sve sumnje US istražitelja i Vijesti pale u vodu. Dakle, sestra visokog zvaničnika iz papira američkog tužilaštva koja je uzela mito iz privatizacije Telekoma je u stvari Duško. I zato je Ana bila u pravu kada nas je tužila, a Sud ekspresno i pravedno prihvatio njenu tužbu! Jer nakon Murinjovog presa, i mojoj babi, a kamoli prosječnom Zagarčaninu, je jasno da je Duško Milova sestra. I da se kao takvi ne mogu uzimati. Otuda ovaj rat među njima. Oči povadili, rekao bi Specijalni.

Slično je prema godišnjem izvještaju SDT i sa kovertom. Migo je samo član predsjedništva DPS-a. A predsjedništvo je u zgradi preko Morače, dok je Milo pod Goricom - pa sad računajte koliko su udaljeni. Dok je 21 hrabri Zećanin koji je prihvatio plijen i podijelio raji, tek član lokalnog odbora DPS-a Mahale i Mojanovića. Vazdušne linije od njih do Mila ima deset kilometara, brat bratu, kolika je i sumnja o bilo kakvoj vezi koverte i predsjednika. Uostalom, Milo je sada šef države, to jest svih građana. Time nam Murinjo rješava i ovaj rebus - kapo DPS-a, već 25 godina, nije Milo već Duško. Zato je Duško davao tolike pare svih ovih godina. I ono veče Migu. A ne Milu, jer Migo je njegov školski drug. Što znači da je Duško u stvari pare dao sam sebi. Iz jednog Migovog džepa u drugi. To jest svoj. Svakom dobronamjernom, makar bio i zaposlenik VDT, jasno je da ovdje Mila nema ni u naznakama a kamoli u udaljenoj sumnji, a ovaj Mančester, dok ga Murinjo vodi, neće postupati na osnovu sumnji, bliže ili dalje rodbine.

Slično je i sa palatom pod Goricom. Nje nema u katastru, a koga nema u katastru bez njega se može. Onaj Ivanović na koga se dosad vodila kuća na tabli Ministarstva urbanizma, brat je Miška iz Telekoma. A ne sestra. Sestra je Duško. Kako se u američkim papirima nigdje ne pominje brat već samo sestra, jasno je da ni u udaljenoj sumnji nema Mila. To jest mogućnosti da se palata pod Goricom gradi parama iz američkih papira. Što znači da je i pozamašni objekat pod Goricom Duškov. To je svima bilo jasno, a posebno Murinju kada je čuo Šefa na presu kako kaže da je htio da otkupi palatu ali da se nije mogao dogovoriti sa vlasnikom oko cijene. A svi koji su radili sa Duškom kažu da je tvrd na paru. Lakše je Milu izvući milion nego Dušku jedan euro.

Ko nije imao jedinstvenu priliku da sluša i gleda Murinjov pres, sve ove sheme i rebuse, u čijoj je osnovi udaljena sumnja, može naći na sajtu SDT. Ili u koverti kod Miga. A ne Mila. Jer Milo je Ser Aleks Ferguson. Za Murinja. A ne Ivica. Ivica je, kaže Duško, gumica, iako niko nije ukapirao o čemu se radi. Kao ni nakon pomenutog presa Specijalnog. Bravo ti ga, Murinjo.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Kolumne