Glazbeno-prosvjetno društvo Tivat priredilo veče za pamćenje

Najveća dvorana u Tivtu,, kapaciteta preko 600 mjesta, bila je premala da primi sve koji su došli da uživaju u još jednom koncertu za pamćenje Gradske muzike
499 pregleda 0 komentar(a)
Sa tradicionalnog novogodišnjeg koncerta, Foto: Siniša Luković
Sa tradicionalnog novogodišnjeg koncerta, Foto: Siniša Luković

Višeminutni aplauz i ovacije publike u velikoj dvorani auditorijuma nekadašnjeg Doma Vojske u Tivtu, ispratili su ansambl Glazbenog-prosvjetnog društva Tivat, koji je sugrađanima priredio tradicionalni Božićni i novogodišnji koncert.

Najveća dvorana u Tivtu,, kapaciteta preko 600 mjesta, bila je premala da primi sve koji su došli da uživaju u još jednom koncertu za pamćenje Gradske muzike.

Ansambl od 40 muzičara, pod dirigentskom palicom kapelnice, profesorice Nevile Klakor, sjajno je odsvirao maštovit i raznovrstan repertoar marševa, polki, djela klasične, ali i filme i zabavne muzike, aranžmanski prilagođenih za orkestar limene muzike.

Sjajna akustika u dvorani Doma Vojske, dodatno je doprinijela da nastup Glazbeno-prosvjetnog društva bude još efektniji i upečatljiviji.

Koncert je počeo maršem "Tivat“ domaćeg autora, Antoina Kopitovića, a nastavio se jednim od najljepših vojnih marševa uopšte – „Unter der Doppel Adler“, Johana Štrausa mlađeg – inače, zvaničnom koračnicom artiljerijskih jediinica austrougarske vojske.

Uslijedili su marševi „Rainer“ Hansa Šmita i „Stars and Stripes Forever“ Džona Pola Souze, a potom španska fantazija „Granada“ Augustina Lare i „Španski ciganski ples“ Paskala Markuina.

Poslije upečatljivog nastupa gošći večeri – ženske klape „Bellezza“ iz Tivta, Gradska muzika nastavila je u sjajnom ritmu, pa je publika mogla čuti kako u izvođenju limenog orkestra, zvuče neka od najpoznatijih djela filmske muzike poput naslovnih tema iz „Mosta na rijeci Kwai“, „Ratova zvjezda“ ili „Indiana Džounsa“.

Uslijedila je muzika iz filma „Gabriel`s oboa” Enia Morikonea sa sjajnom solistkinjom na oboi Irinom Klakor, te polka „Zaljubljeni trubač“ Antona Pavliša sa solistom Savom Čelanovićem na trubi.

Nakon kompozicije Matka Jelavićan “Ti, samo ti“ i potourija popularnih primorskih i dalmatinskih melodija „Adio, bella“, koncert je okončan u maniru kojim to radi Bečka filharmonija na svojim tradicionalnim Novogodišnjim koncertima – čuvenim „Radetzky Marschom“, najpoznatijom koračnicim Johana Štrausa starijeg.

Galerija

Bonus video: