Ćuković: Kako može biti zanimljivo nešto što je minimalistički apstraktno?

Nekadašnji kurator Crne Gore za Bijenale u Veneciji kazao je da podržava samostalnu odluku kustosa, ali i da smatra paradoksalnim predstaviti apstraktan rad na temu “Živjeti u zanimljivom vremenu”.
596 pregleda 1 komentar(a)
Ćuković, Foto: Savo Prelević
Ćuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.12.2018. 20:40h

Umjetnik iz Nikšića Vesko Gagović ovogodišnji je predstavnik Crne Gore na 58. Venecijanskom bijenalu umjetnosti - međunarodnoj izložbi savremene umjetnosti (58. Esposizione Internazionale d’ Arte) koja će trajati od 11. maja do 24. novembra 2019. godine.

Odluku o izboru predstavnika Crne Gore donijela je kuratorka Petrica Duletić, istoričarka umjetnosti, uz stručnu konsultaciju sa timom Centra savremene umjetnosti Crne Gore koji je i izvršni producent predstavljanja Crne Gore na 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji.

Nekadašnji kurator Crne Gore za Bijenale u Veneciji, Petar Ćuković kazao je da podržava samostalnu odluku kustosa, ali i da smatra paradoksalnim predstaviti apstraktan rad na temu “Živjeti u zanimljivom vremenu”.

“Želio bih da istaknem da treba uvijek poštovati volju i izbor kustosa. U moje vrijeme, kustos je imao slobodu izbora. Ja sam, nažalost, iskusio i nešto drugo kada sam izabrao Marinu Abramović koja je na kraju izlagala na zajedničkoj izložbi generalnog komesara tada i za taj rad koji je namijenila našem paviljonu dobila Zlatnoga lava. Nikada se ne treba desiti sličan skandal u našem paviljonu, iz ma kojih razloga. U tom smislu, pozdravljam odluku i tu ne bih imao šta da dodam jer je to zbilja suvereno i autonomno pravo kustosa.

Što se tiče ovogodišnjeg izbora i sam sam malo zatečen... Istakao bih da ja već godinama pratim rad Veska Gagovića. Nekima će ovo možda biti haotičan izbor s obzirom na generalnu temu Bijenala, opšta tema je ‘Živjeti u zanimljivom vremenu’, a može izgledati da je ono što je Gagović planirao da izloži i malo paradoksalno: kako može biti zanimljivo nešto što je apstraktno, i to potpuno minimalistički apstraktno sa apstraktnim objektima?

Koliko sam shvatio u jednom kratkom razgovoru sa Veskom, njegova ideja je bila aluzija na obelisk iz filma Stenlija Kjubrika, što ima smisla. Veskova apstrakcija i minimalizam nikada nijesu bili isključivo objektivističke prirode, odnosno hladni geometrijski objektivizam. On mi je prenio kako je zamislio postavku, koja naravno može da bude zanimljiva. Ta ideja ciklusa u kojima se generacije smjenjuju, ostavljeni tragovi viših intelektualnih bića kroz obeliske kao što vidimo u filmu, može biti zanimljiva tema s obzirom na naslov ovogodišnje teme. Sigurno će Bijenale biti šaroliko, a onda će se u tome pojaviti nešto što izgleda kao hladnoća i ne upućuje baš na zanimljiva vremena, ali baš zbog paradoksa koji se tu može pročitati može biti zanimljivo, za mene jeste”, kazao je Ćuković.

Bonus video: