Pljevljaci - hercegnovski đaci

Izloženi su radovi pljevaljskih likovnih stvaralaca, koji su se školovali u Umjetničkoj školi u Herceg Novom, koja je je po mnogo čemu bila osoben rasadnik talenata
596 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Goran Malidžan
Sa otvaranja izložbe, Foto: Goran Malidžan

Izložba pod nazivom “Pljevljaci - hercegnovski đaci” otvorena je u centralnom izložbenom prostoru Doma kulture u Pljevljima u organizaciji Umjetničke galerije Vitomir Srbljanović.

Izloženi su radovi pljevaljskih likovnih stvaralaca, koji su se školovali u Umjetničkoj školi u Herceg Novom, koja je je po mnogo čemu bila osoben rasadnik talenata.

Ona se i danas doživljava kao svojevrsna misija, čiji učinak traje kroz prostor i vrijeme i zauzima odgovarajuće mjesto u novijoj nacionalnoj istoriji umjetnosti.

Izložba Izložba "Pljevljaci - hercegnovski đaci"

Tokom 20 godina postojanja i rada Umjetničke škole, nastavu je pohađalo 453 učenika, a njih 314 je završilo.

Među njima je i 14 pljevaljskih đaka, kasnije istaknutih prosvjetnih radnika i pedagoga, koji su se dokazali ne samo u domenu slikarstva, skulpture, grafičkih vještina, već isto tako u oblasti dizajna, scenografije, ilustracije knjiga i slikovnica, fotografije i drugim oblastima umjetničkog stvaralaštva.

Iako pod teretom egzistencijalne neizvjesnosti koju nosi umjetnički poziv, slabe putne infrastrukture u tadašnjoj Crnoj Gori i veoma skromnog imovnog stanja, oni su se odvažili, upisali i završili Umjetničku školu.

Školu su upisali i završili, Besalet Pojatić, Nedim Selmanović, Kemal Selmanović, Ljuboje Čabarkapa, Dušan Radojević, Abdulah Ćinara, Velizar Srbljanović, Đjorđe Vukojičić, Vejsil Coković, Vitomir Djaković, Ramiz Agić, Vojimir Dedeić, Mirko Mario Marjanović, Jusuf Strujić i Milojica Smolović.

Otvarajući izložbu sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Emina Salihović kazala je da su svi postali znalci svog zanata i vrsni pedagozi.

“Oni su se sa 15 godina uputili tada u jedva pristupačan grad na primorju. Godinama kasnije, kao znalci svog zanata i vrsni pedagozi, nesebično su generacijama mladih darivali stečena znanja i vještine, ostavljajući u svemu drugačijim sredinama od novske pečat toga vremena i drugačijih prilika”, rekla je Salihović.

Jedan od učenika Umjetničke škole u Herceg Novom, Mirko Mario Marjanović kazao da je deset učenika iz njegove generacije bilo zainteresovano za upis škole u Herceg Novom.

“Da bih ja upisao umjetnilku školu morao sam ponijeti napismeno načelniku Društvenih djelatnosti, mišljenje likovnog pedagoga, direktora i razrednog starsješine. Prijavilo se nas deset. Od tih deset, Opština je, po nekim kriterijumima, odabrala nas četiri i poslala nas na prijemni ispit u Herceg Novi. Od nas četvorice trojica su položila prijemni ispit koji se polagao šest dana. I tek tada postanete đak te umjetničke škole. Moj šef odsjeka Mirko Đukić, kada sam mu rekao da sam iz Pljevalja, rekao mi je pred svim učenicima: ‘Marjanoviću nemoj da obrukaš druge Pljevljake jer su bili najbolji učenici umjetničke škole’”, ispričao je Marjanović koji je do penzionisanja radio kao prosvjetni radnik u Pljevljima.

Škola likovnih umjetnosti osnovana je na Cetinju 1946. godine sa rangom srednje škole, a od 1948. godine škola je nastavila rad u Herceg Novom. Izložba u Pljevljima je otvorena do 22. februara.

Bonus video: