Koncerti posvećeni Vajsu

Nikšićkoj publici Danijel Cerović predstavio je isječak iz bogatog opusa autora - dvije sonate u A-molu i E-duru
226 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Cerović, Foto: Privatna arhiva
Danijel Cerović, Foto: Privatna arhiva

Muzikom najznačajnijeg lautiste barokne ere, Silvijusa Leopolda Vajsa, jedan od vodećih crnogorskih izvođača iz domena klasične muzike Danijel Cerović bavi se već neko vrijeme a koncertom u Nikšiću započeo je seriju koncerata koji će biti posvećeni njemačkom kompozitoru, koji je bio i vituozni izvođač.

“Nikšićkoj publici predstavio sam samo isječak iz bogatog Vajsovog opusa - dvije sonate u A-molu i E-duru, prilagođene za gitaru. Iako karakterom različite, sonate sadrže igračke stavove, što je bila praksa kompozitora te epohe. Interesantno je da ti igrački stilizovani stavovi dolaze iz više država, Njemačke, Španije i Francuske. Vajsov opus kompozicija za lautu je od neprocjenjive vrijednosti, a samo se manji dio izvodi”, kazao je Cerović koji će ove godine objaviti CD Vajsovih kompozicija.

Koristeći se faksimilom londonskog manuskripta izabrane kompozicije iz Vajsovog opusa je transkribovao i prilagodio za gitaru. Njemački kompozitor je u istoriji muzike komponovao najveći broj djela za lautu, prije svega solističkih, ali i kamernih kompozicija. “Uživam u svakom momentu transkribovanja muzike iz barokne tabulature za lautu. Inspirišu me i ispunjavaju trenuci kada otkrivam tajne muzike koja je natala prije više stotina godina, muzike satkane od emocija i širokog korpusa različitih boja. To je kvalitetna muzika, puna tajni, sakrivenih poruka i karaktera, koja ne gubi na značaju i prepoznatljivosti”.

Cerović je jedan od osnivača i umjetnički direktor Međunarodnog festivala gitare. Predaje na Muzičkoj akademiji na Cetinju i poznatim univerzitetima širom Evrope i svijeta. Kao solista i kao član dua, Cerović će nastupiti u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevarnoj Americi.

Koncert u Nikšiću organizovala je JU “Zahumlje” u okviru februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: