Škole postoje radi đaka i naroda

Škola "Janko Bjelica" nedavno je dobila svoju monografiju koju je napisao Branko Koprivica
554 pregleda 0 komentar(a)
Monografija "Škole u gornjevučedolskom kraju 1897-2017“, Foto: Svetlana Mandić
Monografija "Škole u gornjevučedolskom kraju 1897-2017“, Foto: Svetlana Mandić

Iz štampe je izašla vjerovatno jedna od najboljih monografija neke vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori. Riječ je o monografiji Branka Koprivice „Škole u gornjevučedolskom kraju 1897-2017“, u kojoj se nalazi istorijat škole „Janko Bjelica“ iz Donjih Crkvica.

Na 720 strana, sa prilozima, dokumentima i fotografijama, Koprivica, dugogodišnji novinar i publicista, približio je mlađim naraštajima, kako su kazali recezenti knjige, prof.dr Slobodan Bjelica i mr Pavle B. Orbović, „jedan segment iz prošlosti Oputnih Rudina i ostavio trajan dokument, kao smjernicu, za buduće istraživače iz ove oblasti“. Knjiga je izdata u čast 120. godina postojanja škole i 121 godine od smrti njenog ktitora Todora Bjelice.

Autor knjige je osnovnu školu završio u Donjim Crkvicama, gdje je jednu godinu radio i kao učitelj, a Crkvice i gornjevučedolski kraj su njegov širi zavičaj. Iz emotivne vezanosti i molbe sadašnje direktorice škole „Janko Bjelica“, Olivere Aleksić Delibašić, podstican od bivših učenika i nastavnika, među kojima se izdvajao sada pokojni prof. dr Jevrem Bjelica, osam godina je istraživao i prikupljao materijal, kako bi uradio monografiju, ili ljetopis, kako je autor naziva.

"U izradi ovog Ljetopisa nastojao sam da dođem do što potpunijeg broja i imena učenika gornjevučedolskih škola, jer škole postoje radi đaka i njihovih roditelja, radi naroda i kraja u kome rade, a ne zbog učitelja“, zapisao je autor u predgovoru.

Olivera Aleksić Delibašić je kazala da je škola „Janko Bjelica“, koja je sa radom počela 1897. godine jedna od rijetkih u Crnoj Gori koja nije imala svoju monografiju a sada je dobila „kapitalno djelo koje je zasnovano na istorijskim izvorima i koje sadrži 960 dokumenata i fotografija“.

Branko Koprivica je više od četiri decenije radio kao novinar, bio urednik “Nikšićkih novina”, autor je i koautor šest knjiga i priredio je dvije monografije. Dobitnik je nagrade “Zaloga” za publicistiku i dvije novinarske nagrade “Branko Drašković”.

Bonus video: