"Ti imaš noć" prikazan na Kustendorfu

Uručena je i Nagrada za buduće filmove i komplementarni omaž španskom glumcu Serđiju Lopezu
430 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja: Emir Kusturica uručuje nagradu Slavku Štimcu, Foto: Kustendorf
Sa otvaranja: Emir Kusturica uručuje nagradu Slavku Štimcu, Foto: Kustendorf

Na međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf reditelja Emira Kusturice u subotu je prikazan prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”, a u okviru programa “Novi autori”. Kustendorf je otvoren 11. januara na Mećavniku uručenjem nagrade za buduće filmove “Drvo života” srpskom glumcu Slavku Štimcu koji je tradicionalno dočekan uz pogaču, so i rakiju, a priređen mu je i omaž u okviru programa Retrospektiva velikana, prenosi portal seecult.org.

Uručena je i Nagrada za buduće filmove i komplementarni omaž španskom glumcu Serđiju Lopezu, a nakon uručenja nagrade, Kusturica je Lopezu predložio da glumi u njegovom sljedećem filmu. Nakon ceremonije otvaranja program je zvanično počeo Kusturičinim dokumentarcem o bivšem urugvajskom predsjedniku Hozeu Muhiki “Pepe, jedan uzvišeni život”, a u pitanju je film “o vrsti predsjednika kakve danas više nema - one za kojima narod plače”.

U takmičarskoj konkurenciji biće prikazan 21 film mladih reditelja iz cijelog svijeta izabranih među više od 700 prijavljenih. O dobitnicima nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje odlučivaće žiri koji čine: kanadsko-američka glumica srpskog porijekla Stana Katić, predsjednica, francuski reditelj i producent Tankred Ramon i pisac Slobodan Despot, a francuski direktor fotografije Mišel Amatje dodijeliće nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju.

Kao najveća zvijezda 12. Kustendorfa najavljen je američki glumac Met Dilan, a među gostima su, pored nagrađenog Lopeza, i glumci Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinoćenco i producent Andrea Gambeta

Bonus video: