Đuretić: Srećan sam jer sam dobio priliku da se bavim onim što me ispunjava

Filip Đuretić igraće u ponedjeljak i utorak na Velikoj sceni CNP-a u predstavi “Bure baruta”, a već u subotu publika će moći da ga gleda u komadu “Učene žene”
1374 pregleda 2 komentar(a)
"Bure baruta": Vučkovićeva, Đuretić, Popović i Burić, Foto: Duško Miljanić
"Bure baruta": Vučkovićeva, Đuretić, Popović i Burić, Foto: Duško Miljanić

Nova predstava na repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta - “Bure baruta” i ovog mjeseca igraće se dva puta i to danas i sjutra na Velikoj sceni. Glumac Filip Đuretić dobio je priliku da zaigra u predstavi koju je režirao Dejan Projkovski, po tekstu Dejana Dukovskog, a lik Đorđa dobio je zahvaljujući kolegi Branimiru Popoviću. Pored ove, Đuretić ima i manju ulogu u predstavi “Učene žene” koja je na proramu CNP-a u subotu 19. januara.

U predstavi “Bure baruta” igrate Đorđa momka koji je ljubomoran i svađa se sa djevojkom. Partnerka u toj sceni Vam je Ana Vučković, da li je teško igrati ljubomornog momka?

Uživao sam u procesu stvaranja predstave. Mislim da smo kao tim dobro funkcionisali, to mi je možda i omiljeni radni proces do sada. Smatram da svi imamo sve osobine u nama, samo treba da ih pronađemo, bilo je izazovno i jako interesantno pronaći lik Đorđa, kreirati njegov život do tog momenta, kada sam uradio mogao sam postojanije pravdati njegovu ljubomoru kao i ostale osobine. Koleginica Ana Vučković mi je olakšala posao svojom organikom, kao i Petar Burić i Branimir Popović. Stvarno sam srećan jer sam radio sa njima napredujući sitnim koracima i kao lik i kao glumac. Reditelj Dejan Projkovski je osim reditelja i sjajan pedagog, znao je da me “pročita” pa samim tim i rad je bio opušten i ozbiljan u isto vrijeme.

S obzirom na to da je Vaša partnerka u predstavi žrtva seksualnog nasilja od strane druga dva lika, a sve se dešava pred Vašim očima, spremajući ulogu, na koji način ste opravdali to što lik ne uspijeva da joj pomogne i trpi poraz?

Đorđe je u tom momentu nemoćan i takođe proživljava jako teške trenutke zbog situacije u kojoj se našao, zbog prizora koji je natjeran da posmatra pokušavajući da uradi bilo šta rješenje se samo nametnulo.

Film “Bure baruta” bio je veliki hit, u mnogim pozorištima se igra ova predstava. Kako je došlo do toga da zaigrate u predstavi i da li biste inače izabrali lik Đorđa?

Velika je čast igrati “Bure baruta” i to još u nacionalnom teatru. Tadašnji umjetnički direktor Branimir Popović me je pozvao, i na moju veliku radost, predložio da igram lik Đorđa. Igrao bih sve uloge. Svaki od tih likova je jako precizno napisan, i svako izlaženje iz komforne zone mi je dragoceno.

Pored predstave “Bure baruta” tokom sljedeće nedjelje publika će imati priliku i da Vas vidi u komadu “Učene žene”. Kakva Vam je uloga dodijeljena u toj predstavi?

Uloga batlera, svakako manje zahtjevna u odnosu na Đorđa.

U predstavi “Bure baruta” nema glavnih uloga, u “Učenim ženama” ste bez obzira na prostor dobili priliku da se pokažete. Dijelite li uloge na male i velike?

Uloge ne dijelim, svaka uloga je izazov. U svakom procesu mnogo naučite, i sebe smatram mnogo srećnim bićem jer sam dobio priliku da se bavim onim što me ispunjava. Sa obzirom na to da sam tek na početku karijere i na ljubav prema poslu, nije mi teško da svaku noć i na svakoj probi dam sve od sebe. Šta više, jedva čekam.

Igrate i u nekim predstavama za djecu, jesu li oni zahtjevnija publika?

Jesu, ali i najbolja publika.

Bonus video: