Đoković se u 85. godini treći put predstavio samostalnom izložbom

"Šta je za mene slikarstvo? Ono me podmlađuje, drži u volji, životu, zahvaljujući slikarstvu ne mislim na starost, uvijek sam vitalan“, kazao je slikar
902 pregleda 0 komentar(a)
Vojislav Đoković, Foto: Svetlana Mandić
Vojislav Đoković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.01.2019. 11:31h

Iako slika skoro sedam decenija Nikšićanin Vojislav Đoković se tek treći put predstavio publici koja će u foajeu Nikšićkog pozorišta do kraja januara moći da pogleda radove ovog samoukog slikara. Sa izložbama je počeo, kako je kazao, na nagovor porodice pa je prvi put dio bogatog slikarskog opusa predstavio na izložbi organizovanoj takođe u Nikšiću, prije pet godina, kada je imao 80.godina.

„Slikam još od gimnazijskih dana i to isključivo ulje na platnu. Najviše volim da slikam pejzaže jer je to nešto što je stvorila priroda a ja da ga prenesem na platno“, kazao je Đoković kome su, kako je kazao, u slikarstvu jednako važne emocije i tehnika.

Iako ima 85.godina ruke ga, kako je sa osmijehom istakao, dobro slušaju a ne libi se da „konsultuje“ i stručnu literaturu ukoliko mu je pomoć potrebna, kao i kćerku, slikarku Angelinu Janjušević.

„Volim da me Angelina savjetuje jer ipak je ona akademski slikar a ja nijesam. Iako se ne bih složio sa nekim stvarima moram jer se slike prodaju više po zvanju nego po znanju. Šta je za mene slikarstvo? Ono me podmlađuje, drži u volji, životu, zahvaljujući slikarstvu ne mislim na starost, uvijek sam vitalan“, kazao je slikar i dodao da će posjetioci dati sud o tome da li su njegove slike dobre ili ne.

Izložbu je, u okviru Nikšićke kulturne scene, organizovalo Nikšićko pozorište a otvorila Kristina Radović, istoričarska umjetnosti.

„Slike Vojislava Đokovića sa motivima pejzaža i starogradske arhitekture nas upućuju na postojeću stvarnost i kao takve imaju vjerodostojnost fotografije, a samim tim i dokumenta. On odabira, njemu interesantne pejzaže, približava prizore udahnjujući im život osobenim, vizuelnim izrazom i poetikom“, kazala je Radović.

Iako samouk, kako je istakla, umjetnik poznaje „zakone perspektive i perspektivnog crtanja, poznaje boje i ulogu koje one imaju u predstavljanju predmeta u prostoru“ pa tako dobijamo „kadrove najljepših predjela naše zemlje, počevši od njegovog rodnog Jasenovog polja, kao i slike sa najljepšim motivima našeg grada“.

“Iskreno i otvoreno prema ljepoti koja se nudi očima i duši, Đoković slika motive svoga zavičaja u duhu poetskog realizma. Tehnikom uljanog slikarstva on gradi svoje slike strpljivo, tehnički jako dobro, osluškujući svaki ton boje i svjetlosti, svaku valersku vrijednost koju grade nebo, zemlja, sunce i vazduh njegovog rodnog kraja“, zapisala je u katalogu izložbe istoričarka umjetnosti, Ankica Bjelica.

Bonus video: