Gansu oduševio publiku u CNP-u

Orkestar, koji su činila 32 člana, izveo je nacionalnu simfoniju "Strolling through Gansu" i brojnim numerama publici omogućio svojevrsno putovanje kroz bogatu kinesku kulturu, tradiciju
187 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta u CNP-u, Foto: Filip Roganović
Sa koncerta u CNP-u, Foto: Filip Roganović

Koncert kineske muzičko-plesne trupe Gansu oduševio je sinoć publiku u Crnogorskom narodnom pozorištu koja je aplauzom više puta vraćala dirigenta na scenu i pokretala izvedbu sljedećih i sljedećih pjesama.

Koncert je upriličen povodom najvećeg kineskog praznika koji se bliži, Kineske nove godine, a u okviru Sedmice kineske kulture, koja traje do 23. januara i u organizaciji Ambasade Narodne Republike Kine i nudi bogat program upoznavanja jedne od najstarijih civilizacija na svijetu.

Orkestar, koji su činila 32 člana, izveo je nacionalnu simfoniju "Strolling through Gansu" i brojnim numerama publici omogućio svojevrsno putovanje kroz bogatu kinesku kulturu, tradiciju, predjele provincije Gansu koja je od davnina bila stanica na čuvenom kineskom Putu svile.

"Naša grupa je crnogorskoj publici donijela jedan od najspecifičnijih koncerata, a nadamo se da ćemo kroz ovaj koncert upoznati građane Crne Gore sa dijelom kineske kulture", kazao je vođa trupe Yang Jianren.

On je istakao da su pjesme, između ostalog, nastale tako da podsjećaju na kinesku tradicionalnu muziku, ali i da slušaocima približe čari grada Dunhuang.

"Pjesme su lijepe i emotivne, a vjerujem da mogu učiniti kao da se nalazite u provinciji i prolazite i osjećate specifičnosti grada Dunhuang. Nadam se da ste kroz izvedbe osjetili kinesku kulturu na drugačiji način", istakao je Jianren.

Pored muzičkog ali i vizuelnog puta kroz kilometre, vrijeme, kulturu, tradiciju Kine, trupa "Gansu" je izvela i pjesmu "Ciao bella", koju vezuju za jugoslovenski film "Most" iz 1969. godine a koji se kod njih i danas prikazuje. Publiku je to vidno razgalilo pa su pratili izvedbu aplaudiranjem koje se kasnije nastavilo, a vođa trupe na momente dirigovao ritam tapšanja te je tako upriličen pravi spektakl.

"Mi kažemo da u muzici i umjetnosti ne postoje granice. Nadam se da će što više crnogorskih umjetnika nakon ovoga posjetiti Kinu, pa i provinciju Gansu, a možda i sarađivati sa nekim kineskim muzičarima i tako napraviti most među kulturama i ljudima naših država", poručio je Jianren.

Kultura važna veza za približavanje

Odnosi između država najviše zavise od odnosa između građana, istakao je ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin i poručio da se nada da će ti odnosi u budućnosti biti još bolji.

"Tokom Sedmice kineske kulture promovisaćemo kinesku kulturu građanima u Crnoj Gori kako bi oni mogli vise saznati o Kini. Kultura je važna veza za približavanje i poboljšavanje odnosa između naroda, a koncert je dobra šansa da Crnogorski građani upoznaju kinesku kulturu bolje", kazao je ambasador Jin.

Kulturno bogatstvo Kine biće prezentovano kroz tri tematske cjeline: Sedmica kineskog filma, Koncert Nacionalne simfonije i dvodnevna Predstava kineske nematerijalne baštine.

Trupa od 260 članova

Plesna trupa Gansu, osnovana 1961. godine, ističe se dostignućima u istraživanju pisanja, režiranja i izvedbe Dunhuang plesa i muzike.

Od šezdesetih godina 20. vijeka trupa je proizvela veliki broj plesnih programa, uključujući Song of the Harp, Dunhuang Ancient Music, Lightly Snow-feather River i Pegasus. Gansu trupa, takođe, u svom radu predstavlja primjere velikih pozorišnih plesova zasnovanih na legendarnim Dunhuang freskama, naslikanim na zidovima pećina stoljećima unazad.

Ti plesovi uključuju Charm of Dunhuang, Apsaras, Pretty Women of Hu Nationality, Xiliang Dance, Reverse Playing Pipa i Avalokitesvara.

Trupa trenutno broji 260 članova, a uključuje plesnu grupu, orkestar, studio za dekorisanje pozornice, odjeljenje za audio i video produkciju, studio za dizajn dekora, ustanove za plesnu edukaciju i vaspitno-obrazovne ustanove za djecu.

Galerija

Bonus video: