Na Hercegnovskom zimskom salonu izlažu umjetnici iz Crne Gore, Srbije i BiH

Subotić je objasnila da je njen ovogodišnji koncept, nazvan Paralele sinteza više umjetničkih izraza izlagača
245 pregleda 0 komentar(a)
Sa održanog presa, Foto: Slavica Kosić
Sa održanog presa, Foto: Slavica Kosić

Sve je spremno za otvaranje 52. Hercegnovskog zimskog salona - likovne manifestacije sa najdužim kontinuitetom u regionu, koja će biti otvorena 31. januara (četvrtak) u 19 sati u galeriji Josip Bepo Benković. Na Salonu će biti predstavljena djela 20 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, jer kako je na današnjoj konferenciji za novinare obrazložila selektorka Senka Subotić - sociološkinja kulture i umjetnosti iz Budve, “nije bilo mogućnosti” da se dovedu i drugi umjetnici iz država bivše SFRJ i regiona. Podsjećamo da je posljednjih godina intencija svih selektora bila da se predstave umjetnici sa prostora bivše Jugoslavije.

Subotić je objasnila da je njen ovogodišnji koncept, nazvan Paralele sinteza više umjetničkih izraza izlagača.

“Pokušala sam da napavim selekciju više generacija umjetnika, ne samo profesora i njihovih učenika, već i umjetnika povezanih rodbinski, pa tako imamo roditelje i njihovu djecu poput Miša i Marije Vemić, da bi se i na taj način napravile paralele u stvaralaštvu i tako ostvario koncept salona i u tom smislu”, kazala je Subotić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je istakla da se po prvi put u Herceg Novom predstavljaju mlade likovne akademije iz Banja Luke i Mostara.

“Ovogodišnji Hercegnovski zimski salon otvoriće prof. dr Silva Radić sa Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta iz Mostara, koja će i izlagati na Salonu.

Članovi ovogodišnjeg Salona koji će učesnicima dodijeliti tri novčane nagrade su istoričarka umjetnosti Tamara Rajković iz Trebinja, slikar Savo Pavlović iz Budve, i slikar Radoslav Milošević sa Cetinja,

Bonus video: