Da se prošlost i tradicija ne zaborave

Prema riječima pjesnika Spasoja Bajovića, knjiga “Pričaj đede” je “rukovet kratkih priča iz sadašnjosti i prošlosti Pive, knjiga bogate slikovitosti, punoće i širine značenja riječi”
293 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije Kecojevićeve knjige u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa promocije Kecojevićeve knjige u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U Gradskoj kući u Nikšiću promovisana je knjiga Miloša Kecojevića “Pričaj đede” za koju je autor prošle godine dobio nagradu “Zaloga”, koju dodjeljuje Književna zajednica (KZ) “Vladimir Mijušković”.

Kako je kazao Dušan Govedarica, Kecojevićev sabrat po peru, mladom autoru vrijeme dokazivanja tek predstoji, a pohvalno je to što “svojata epsku i lirsku poeziju i prozu”.

“Đedovi razbijaju riječima paučinu dosade dok unuci vazda negdje žure i imaju preča posla. Da đed ne bi pričao đedu pisac je ‘vratio’ nestašne da slušaju i uče ne samo prošlo nego i proročko, buduće”, istakao je Govedarica.

Prema riječima pjesnika Spasoja Bajovića, knjiga “Pričaj đede” je “rukovet kratkih priča iz sadašnjosti i prošlosti Pive, knjiga bogate slikovitosti, punoće i širine značenja riječi”. On je istakao da je autor uspio da bogatstvo sjećanja o znamenitim ličnostima i događajima iz Pive pretoči u umjetnički izraz trajanja.

“Autor nije zalazio u psihoemotivna stanja svojih junaka, vjerovatno želeći da sačuva autentičnost đedovog kazivanja koje slobodno teče i žuri kao rijeka ka svome ušću. Priče su koncipirane bez naglašenog dekora i patetike, na osnovu proživljenog i zapamćenog koje je uspješno utkano u strukturu knjige”, naglasio je Bajović.

Najvažniji strukturni elementi u Kecojevićevoj prozi, prema riječima Bajovića, su slikovitost i konkretnost pjesničkog jezika, dok se bogatstvo ogleda u upotrebi manje poznatih riječi, sintagmi i konstrukcija.

“Knjiga je pisana neusiljenim, jednostavnim stilom koji se zasniva na uvjerljivosti priče i njene poruke, kroz prožimanje opisnih i narativnih detalja, kao i na fonu skladnog i plastičnog iskaza. Vjerujem da je knjiga ‘Pričaj đede’ uvod u složenije umjetničke sadržaje koje sa pravom očekujemo od ovog autora”, zaključio je Bajović.

Knjigu, koja se sastoji od priča, izdala je Književna zajednica.

Kecojević piše epsku i lirsku poeziju i prozu, a prije tri godine objavio je “Patriotski poimenik Pive”, knjigu koja predstavlja spoj epsko-lirske poezije i proze.

Moderator večeri, koju su organizovali Narodna biblioteka “Njegoš” i KZ “Vladimir Mijušković” u okviru februarskog repertoara, bio je Mihailo Perošević koji je čitao odlomke iz nagrađenog djela.

Za muzičku pratnju bili su zaduženi pijanista Matija Bulajić i Katarina Dadić na gitari.

Bonus video: