U Nikšiću izloženi "Portreti" Radojice Bulatovića

“Autor na izložbi ćuti, sve što imam da vam kažem je jedno iskreno veliko hvala”, kazao je Bulatović na otvaranju izložbe
547 pregleda 1 komentar(a)
Radojica Bulatović na izložbi u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Radojica Bulatović na izložbi u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Radojica Rale Bulatović, novinar, publicista i umjetnik, predstavio se nikšićkoj publici izložbom „Portreti“ koja broji 30 radova i koja je posvećena njegovom preminulom prijatelju Vidosavu Mićunu Strugaru.

“Pred vama, dragi prijatelji Nikšićani, odabrao sam vizuelnu komunikaciju upravo što poštujem mnoge riječi izgovorene u gradu pjesnika i umjetnika. Autor na izložbi ćuti, sve što imam da vam kažem je jedno iskreno veliko hvala. I ako mi prifali stih koga ću bez nikšićke pjesnike. Imate ‘desetku iz drugarstva’, kao što smo Mićun i ja imali dok smo bili zajedno, a i sad trajemo”, kazao je Bulatović. Njegova dugogodišnja koleginica Anka Perović Radović kazala je da Bulatović nije pronašao novinarstvo, već da je novinarstvo pronašlo njega i da je takav kakav je, “kreativan, zanimljiv, originalan, obojenom rečenicom i prepoznatljivim glasom lako dopro do slušalaca”.

“Riječju govori novinarstveno. Slijedeći Čehovljevu misao da je talentovan onaj koji sa malo riječi može da kaže mnogo, ali i poštujući osnove radijskog novinarstva, njegove su rečenice kratke, jasne i, što je najvažnije, istinite i,nepristrasne. Dobro zna da novinari moraju da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde, da naša profesija treba da bude jedino u službi javnosti i istine“, kazala je Perović Radović.

Iako je Bulatovića, kako je kazao karikaturista Darko Drljević, život usmjerio na druge, ne manje važne pozive, „on sve vrijeme održava i pritajeno gaji umjetničku crtu u sebi“.

„Nadaren je za sve sfere umjetnosti, kao što su muzika, poezija, proza. Dokazao se i pokazao i kao vrsni novinar. On je prije svega visoko i široko obrazovan čovjek. Po mom sudu, Bulatović je jedan od najboljih crnogorskih portretista“, kazao je Drljević i podsjetio da je Bulatović, poslije završenih studija ekonomije, studirao likovnu umjetnost.

Prema riječima Drljevića na Bulatovićevim portretima lako se „uočava majstorstvo poteza i virtuozna linija, bez straha i ukočenosti“.

„Sve pršti od snage portreta. Sve djeluje tako lagano, a tako promišljeno i skladno. To mogu samo veliki crtaći, sa urođenim darom i mjerom. To može samo Radojica Bulatović. Neka mu ova izložba bude samo mali korak i povratak sebi, povratak onome za što je i rođen“, poručio je karikaturista.

Bonus video: