Filmski festival koji mijenja perspektivu

Prvi “Uhvati film Montenegro” biće održan danas i sjutra u Kotoru
192 pregleda 0 komentar(a)
Uhvati Film Montenegro, Foto: Uhvati Film Montenegro
Uhvati Film Montenegro, Foto: Uhvati Film Montenegro

Prvi Internacionalni filmski festival “Uhvati film Montenegro” biće održan danas i sjutra u Kotoru, a otvoriće ga japanski kratki film “Wheelchair dancer”. Svečano otvaranje, projekcije filmova i diskusije planirane su za danas u 16 časova u Kinu Boka, Pjaci od Kina-Stari grad, kao i sjutra u 12 časova.

“Filmski festival ‘Uhvati film’ održava se sa jedinstvenim ciljem da informiše javnost o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom, čime se utiče na promjene u stavovima ljudi u vezi s osobama s invaliditetom, bolje razumijevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba s invaliditetom u sve sfere društvenog života”, istaknuto je u najavi.

Na festivalu će, kako su najavili, biti prikazano 16 filmova iz više zemalja: Japana, Italije, Argentine, Španije, Slovenije, Hrvatske, Turske, Rusije, Njemačke, Srbije...

“Projekcijama prethode Panel diskusije o participaciji OSI u kulturi, o pristupačnosti institucijama, ali i sadržajima, kao i na koji način se OSI prikazuju u filmovima i u medijima, koje će biti organizovane danas u podne u Galeriji solidarnosti u Starom gradu u Kotoru. Ovo je Filmski festival koji mijenja perspektivu”, poručuju organizatori. Na programu su filmovi “Plesač u kolicima” koji je radio Nobojuki Arai a govori o Kenti Kambari plesaču iz Japana koji koristi kolica; argentinski film “Račun” Luciana Naćia koji donosi priču o mladiću koji gubi sluh i traži novi način za komuniciranje. Tu je i ostvarenje “Pripravnici” iz Hrvatske, reditelja Luke Čurčića u kojem “tri mlada gubitnika - Sra, Marko i Luka, predstavljaju konkurenciju jedan drugom za posao u maloj računovodstvenoj firmi”. Na prepertoaru je i “Boria” iz Rusije reditelja Rodion Dobrokhotov a prati mladića iz provincije koji zbog sporijeg psihološkog razvoja često završava u lokalnoj psihijatrijskoj ustanovi zbog “antisocijalnog ponašanja”, pa i film iz Srbije “Dodir na bol” Hadži Aleksandra Đurovića koji je donio ljubavnu priču o starom paru, odnosno o suprugu koji se bori sa Alchajmerovom bolešću voljene supruge. Biće prikazan i “Oštećena dobra” Ludovika Bosija iz Italije. Bosi u svom petnaestominutnom filmu prikazuje sastanak Sincije i Filipa nakon duže vremena dopisivanja na internetu. “Lako je povezati se sa ovom pričom u kojoj je različitost samo sitnica”, piše u opisu. Tu su i filmovi “Star wheel” hrvatske Udruge Spirit o “vanzemaljcima u Rijeci koji žele nazad svoju planetu” i slovenački “Dug put za prve korake” Jasmine Mustafić, Julie Minet i Ratka Stojiljkovića koji prikazuje doživljaj djece iz Palestine koja kao žrtve rata u okviru projekta “Rehabilitacija djece” odlaze u Sloveniju.

Filmski festival “Uhvati film” dio je regionalne mreže “Filmski festival ‘Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film’”, koji se proteklih 16 godina održava u Novom Sadu, Rijeci i Banja Luci, a od ove godine i u Crnoj Gori u organizaciji nevladinog udruženja “Art 365” i u partnerstvu sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore i uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Kotor.

Festival su podržali i Kulturni centar Nikola Đurković Kotor, Kulturni centar Novi Sad, kao i partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka i HO Partner Banja Luka. Gosti festivala i panelisti biće predstavnici javnog sektora, medijskih kuća, umjetnici, predstavnici nevladinih udruženja kako iz zemlje tako i iz inostranstva, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: