Prva knjiga Sanje Čabarkape: Našla sam mir sa sobom i svijetom

Profesor Slobodan Čurović je naveo da Čabarkapa boji svijet u potrazi za srećom i većim životnim ispunjenjem
368 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa promocije u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Autorka istrajava na uvjerenju da je povratak duši jedini izlaz iz konfuzije u kojoj se nalazi ovovremeni čovjek, te da je ta vrsta individualizma prilog i moralnom, estetskom i slobodoumnom pristajanju prije svega na sebe i svoje duhovne oaze, istakao je književni kritičarBorislav Jovanović na promociji knjige ‘’Magija unutrašnjeg glasa’’, prvijenca i lične ispovijesti autorke Sanje Čabarkape, u bjelopoljskoj galeriji Centra za kulturu.

“Sanja je prikazala ogled kao ličnu potrebu, i imperative koje nosi autobiografski pečat. Njena namjera nije bila da otkriva neke nove prostore o putevima povratka duši, ali je u svoj tekst unijela svu svoju subjektivnu, prisnu energiju, kako bi i na ovaj način osmislila odušak svojoj, i ne samo svojoj, duši”, kazao je Jovanović, koji je i recezent knjige.

Profesor Slobodan Čurović je naveo da Čabarkapa boji svijet u potrazi za srećom i većim životnim ispunjenjem.

“Njena knjiga ima terapeutsko značenje. Duboko ljudsko značenje, na čijem početku i izvoru je ljubav koja nema kraj, energija čista, ovaploćenje posljednjih tajni, ono što čini čudesa, priziv na sjećanja u kojima smo bili, ali čisti, sa zvijezdama kao zavičajima.

Autorka boji svijet i daje mu punoću, smisao, jer smijeh je ljekovit, on je putovođa ostvarenju idealnog, iz ‘ne ja’, u ‘sve ja’, u beskonačnost uma, prostornost u koje lako potanjaju idoli i prisile”, objasnio je profesor Čurović.

Sanja je ispričala da je poslije devet godina rada u OŠ “Marko Miljanov” osjetila potrebu da nešto mijenja, jer nije bila zadovoljna kvalitetom života, te da se za putevima svog srca i unutarnjeg glasa uputila u inostranstvo.

“Opisala sam to svoje putovanje, koje me je dovelo do ogromnog mira, ljubavi, i harmonije sa sobom, i cijelim svijetom. Tragala sam za većim životnim ispunjenjem, radošću, za srećom koju sam osjećala kada sam bila dijete. Vremenom sam došla do stanja ogromnog mira i ljubavi, tako da se sada dešava sve što je potrebno. Ja vjerujem da je život i zamišljen da bude takav, da bude lak”, kazala je Sanja, poželjevši isto stanje svojim čitaocima.

Program promocije su uljepšali učenici Škole za muzičko obrazovanja a odlomke iz knjige je čitala Erna Balijagić.

Bonus video: