Izložen 31 rad umjetnica u Kolašinu

Izložene slike su rađene likovnom tehnikom ulje na platnu, pastel na papiru i akvarel
515 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa otvaranja izložbe u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Žene slikarke - iz zbirke Zavičajnog muzeja” naziv je izložbe koja je, povodom 8. marta, Dana žena otvorena u kolašinskom Centru za kulturu. Od 99 umjetnika, čiji radovi čine zbirku Zavičajnog muzeja, skoro trećina umjetničkih kreacija pripada ženama.Većina tih radova nastala je kroz trajanje slikarske kolonije „Grad na Tari“.

“Izložene slike su rađene likovnom tehnikom ulje na platnu, pastel na papiru i akvarel. Uravnoteženim prozračnim svjetlosnim efektima, ostavljaju poetsko-lirski utisak na posmatrača što je i svojstveno ženi slikarki”, rekla je kustoskinja Zavičajnog muzeja Draginja Kujović.

Postavka je obuhvatila 31 rad, od čega su radovi četiri slikarke iz fonda „Slikari donatori”, a ostale su nastale u okviru slkarske kolonije „Grad na Tari“.

Direkorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić rekla je da je “riječ o autorkama snažnog umjetničkog personaliteta i o ženama koje su civilizacijski stvorene za beskrajne mogućnosti izražavanja i eksperimentisanja u umjetnosti”.

Izložnu je zvanično otvorio Milosav Bulatović, predsjednik Opštine, koji je kazao da je “moć žene kao umjetnika specifična”.

Uroš i Kolašin

U istom prostoru gdje je otvorena izložba, podjestila je Kujovićeva, 2010. godine organizovana velika izložba slika i crteža, nedavno preminulog, slikara Uroša Toškovića.

“Njegovi radovi su dio legata Zavičajnog muzeja i nastale su njegovim učešćem na slikarskoj koloniji ‘Grad na Tari’. Počeo je da učestvuje na ovoj manifestaciji 2007. godine na poziv direktora Centra za kulturu Branislava Jeknića. Tošković je često znao da kaže da je u Kolašinu našao svoj izgubljeni umjetnički ego”, rekla je ona.

Kujovićeva je podsjetila i da je Tošković boravio u tom gradu svakoga ljeta do 2011. godine.Tako je i nastala izložba koja se zvala „Kolašinski period slikara Uroša Toškovića”.

Bonus video: