Djela koja pomjeraju posmatračevu dušu

"On sa lakoćom vlada prostorom, materijom, bojom, igrom svjetlosti i sjenke. Upravo je igra ono što njegovim radovima daje posebnost i dah svježine, neposrednosti i inovacije koji pomjeraju posmatračevu dušu ka novim prostorima"
588 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od Radulovićevih radova, Foto: Duško Miljanić
Jedan od Radulovićevih radova, Foto: Duško Miljanić

Izložba akademskog slikara Milovana - Mikija Radulovića biće otvorena sjutra u Podgorici, u JU Muzeji i galerije Podgorice, u 19 časova. Radulović će podgoričkoj likovnoj publici predstaviti 62 slike nastale tokom 2018. godine.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka sektora Moderne galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić. Ona je u uvodnom tekstu kataloga zapisala da se ovim radovima nastavlja umjetnikovo promišljanje o bitisanju čovjeka.

Jedan od Radulovićevih radova

“Izloženi radovi nastavljaju se na ranije autorove cikluse, ponajprije po morfologiji, pristupu i tretmanu likovnih elemenata, ali i po poetici i utisku, koji uvijek nosi odlike nesputanosti i gotovo djetinje zaigranosti. Raspon kolorita, u kojem često nalazimo crvenu, bijelu i crnu, bogat je rasterisanim kontrastima i tonovima. Umjetnik onirički niže slojeve kojima gradi razigrane, ali stabilne kompozicije. On sa lakoćom vlada prostorom, materijom, bojom, igrom svjetlosti i sjenke. Upravo je igra ono što njegovim radovima daje posebnost i dah svježine, neposrednosti i inovacije koji pomjeraju posmatračevu dušu ka novim prostorima. Nenametljivo i suptilno, Radulovićevi radovi otvaraju vrata kroz koja sagledavamo prostore koji su nam bili skriveni“

Radulović je rođen 1947. godine u Nikšiću. Završio Pedagošku akedmiju Nikšiću 1972. godine, grupa likovno vaspitanje. Diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1977. godine u klasi prof. Miloša Bajića. Magistrirao na istom fakultetu kod prof. Radenka Miševića 1980. godine. Član ULUCG od 1987. godine. Dobitnik je više stručnih nagrada, među kojima nagrada Oslobođenja grada Nikšića. Izložba će biti otvorena do 25. marta.

Bonus video: