Književnost uvijek nastaje iz straha

Šćepović, koji je jedan od osnivača i urednika časopisa „Skript”, objavio je zbirke poezije „Provincija spasa“, „Molitva za Judu“, „Par riječi o strahu“, „Apostol iz bloka A“, „Triput reci metropola i nahrani ptice slovima“, „Dok crtah mapu svojih putovanja“ i “Prije objave“. Poezija mu je prevođena na više jezika
374 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije zbirke pjesama "Doba" Đorđa Šćepovića, Foto: Svetlana Mandić
Sa promocije zbirke pjesama "Doba" Đorđa Šćepovića, Foto: Svetlana Mandić

Nova zbirka stihova Đorđa Šćepovića “Doba”, osma u nizu koju je ovaj autor objavio, predstavljena je nikšićkoj publici a razgovor sa pjesnikom vodio je književni kritičar i predsjednik Književnog kluba “Poenta Poetika”, Goran Radojičić. Zbirka, koja se poetički i koncepcijski razlikuje od prethodnih, obuhvata dva ciklusa - “Doba” sa 37 pjesama i pjesme Lenarda Hofmana, njih 27.

“Ovo je prvi put da sam imao viziju kako ciklusi treba da izgledaju i kakav konačan oblik treba da dobiju. Pjesme ‘Tri doba’ i ‘Međuvrijeme’ su programski dio zbirke i predstavljaju neku moju remiscenciju na djetinjstvo. ‘Doba’ su pokušaj da raščistim sa sobom neke davne nedoumice i strahove”, kazao je autor i dodao da nema iluziju da će knjiga u nekoj velikoj mjeri uticati na bilo šta ili na bilo koga.

Šćepović smatra da književnost uvijek nastaje iz straha, bilo ličnog ili kolektivnog, kao i da je poezija koja ne nastaje iz iskustva lažna. “Možemo pisati o bilo čemu, ali moramo biti vjerodostojni. Poezija treba da opominje, ali nema snagu da mijenja svijet. Ja nemam ambicije da budem opštenarodni mesija, niti da spašavam kolektivitet. To su moje lične traume i strahovi koje pokušavam da zapišem. Sve pjesme u ovoj zbirci imaju jedan vid suočavanja sa samim sobom nekadašnjim i budućim“, kazao je Šćepović. Iako, kako je istakao, ni jedno vrijeme nije bilo predodređeno za poeziju, kultura čitanja prije petnaestak godina bila je na mnogo većem nivou, a pogrešna predstava o savremenom književnom trenutku biće sve do trenutka dok se ne “desi književna kritika u širem i ozbiljnijem obliku”.

“Čitala se reprezentativna književnost. Danas, ljudi iz objektivnih razloga, nemaju vremena da se posvete sebi u mjeri u kojoj bi i sami htjeli pa je na sceni kontinuirano ‘ispiranje mozgova’ raznoraznom treš literaturom i vikend romanima”.

Šćepović, koji je jedan od osnivača i urednika časopisa „Skript”, objavio je zbirke poezije „Provincija spasa“, „Molitva za Judu“, „Par riječi o strahu“, „Apostol iz bloka A“, „Triput reci metropola i nahrani ptice slovima“, „Dok crtah mapu svojih putovanja“ i “Prije objave“. Poezija mu je prevođena na više jezika.

Promociju zbirke „Doba“ organizovali su Književni klub “Poenta poetika” i JU “Zahumlje” u okviru “Nikšićke kulturne scene 2019”.

Bonus video: