Manifestacija kakva je potrebna Crnoj Gori

Nakon samog festivala upriličen je i koncert beogradskog jazz benda u sastavu Jelena Teunis, Ivan Ilić, Nemanja i Nikola Banović, Goran Potić, a pridružio im se i poznati crnogorski džezer Šule Jovović, kao specijalni gost
532 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja knjige Voja Šindolića, Foto: Privatna arhiva
Sa predstavljanja knjige Voja Šindolića, Foto: Privatna arhiva

Na festivalu “Mimova zlatna truba”, centralnom događaju ovogodišnje manifestacije “Budva Jazz - Tribute to Mimo” koja slavi džez muziku po kojoj je bio poznat Nikola-Mimo Mitrović u čiju čast se i održava dvodnevna manifestacija, preksinoć su se na Trgu palmi u Budvi predstavili mladi trubači iz cijele Crne Gore. Žiri, u sastavu predsjednica Ana Molčanov Brajak zajedno sa profesorima trube Stefanom Steševićem i Bojanom Drobnjakom izdvojio je tri laureata ovogodišnjeg izdanja “Mimove zlatne trube”: učenik trećeg razreda Muzičke škole “Dara Čokorilo” iz Nikšića, Đorđe Brborić, osvojio je treće mjesto, Marko Minić iz šestog razreda budvanske Škole za osnovno muzičko obrazovanje dobio je drugo mjesto, a Igor Petković, učenik osmog razreda Muzičke škole u Tivtu, osvojio je prvu nagradu.

“Na festivalu ‘Mimova zlatna truba’ nastupilo je 15 učenika muzičkih škola iz Nikšića, Tivta, Bara i Budve. Svi učesnici su veoma uspješno izvodili kompozicije, pa žiriju posao nije bio ni malo lak. Na kraju su se svojim muziciranjem izdvojila 3 najbolja učenika i zasluženo osvojila nagrade”, obrazložio je Stešević.

Svim učesnicima uručene su plakete za učešće na festivalu, jer “rad i vrijedno vježbanje koje stoji iza uspješnog nastupa zaslužuje nagradu”, istakao je on i dodao da su ovakve manifestacije “itekako potrebne i dobrodošle Crnoj Gori, gdje je odsjek za trubu i dalje deficitaran i u fazi razvoja”.

Nakon samog festivala upriličen je i koncert beogradskog jazz benda u sastavu Jelena Teunis, Ivan Ilić, Nemanja i Nikola Banović, Goran Potić, a pridružio im se i poznati crnogorski džezer Šule Jovović, kao specijalni gost.

U okviru manifestacije, “Budva Jazz - Tribute to Mimo”, koju koju Društvo Feral zajedno sa JU Muzeji i galerije Budve organizije već četvrtu godinu zaredom, dan ranije predstavljena je i knjiga “Jazz Beat” autora Voja Šindolića iz Dubrovnika, koja govori o uticaju jazz-a na beat generacije i obrnuto.

Šindolić se te večeri posebno osvrnuo na to kako je u Americi govorenje poezije počelo da prati džez, te i da je preteča u svemu tome bio San Francisko.

“Postojalo je više filinga za pjesnike koji su govorili svoju poeziju u pratnji džez muzike, tako su i nastale neke ‘longplay-ke’. Naravno, San Francisko je presudan i zbog hipi pokreta i svega što se događalo kasnije. Početkom ‘67. imamo čuveni ‘First Human Being’ u San Francisku u parku Golden Gate Park, potom imamo i ‘Montreal’ i ‘Woodstock’. Tako da, gledajući do ‘55. to je New York, a od ‘55. to je San Francisko“, podsjetio je on.

Na promociji knjige su govorili Srđa Zlopaša iz NVO Feral, Marko Pavlović, istoričar umjetnosti i osnivač prvog jazz kluba u Budvi, Nikola Ivanović, saksofonista iz Gradske muzike Budva i autor knjige “Jazz Beat”.

Moderatorka večeri Itana Lalović, obratila se prisutnima u ime organizatora - JU Muzeji i galerije Budva i NVO Feral ističući da je čitav događaj, kako ranije, tako i sada, organizovan u čast velikog budvanskog džez trubača Mima Mitrovića, “čije je djelo relevantno i kada govorimo o svijetskim okvirima”, istakla je ona.

Projekat “Budvanske hronike”, u okviru kojeg su i realizovani događaji, podržali su Opština Budva, TOB, kompanije Rokler i Sanraf, Vodovod Budva, ŠOMO Budva, JU Muzeji i galerije, Grad teatar, Spajdermax, Tera Taxi i porodica Mima Mitrovića.

Hemijski inženjer u džezu

Nikola-Mimo Mitrović rođen je 20. maja 1941. u Budvi, gdje je završio osnovnu školu, a kasnije Gimnaziju je završio na Cetinju, a u Beogradu Tehnološki fakultet, stekavši zvanje hemijskog inženjera. U svijet džeza se otisnuo 1965. godine. Svirao je trubu, flighornu, flugabon, trombon i flautu, a povremeno je i pjevao. Bio je samouk, a muzičko obrazovanje je sticao upornim radom uz savjete iskusnijih kolega u orkestrima i sastavima s kojima je svirao širom Evrope od 1965. do 1978. godine. Nastanio se u Švedskoj, više od deset godina nastupajući sa vodećim skandinavskim i gostujućim američkim džez muzičarima. Uzori su mu bili Clifford Brown, Lee Morgan, Kenny Dorham, Chet Baker i Miles Davis iz “kul” faze. Od 1978. do 1988. bio je stalni član Džez orkestra RTB, a istovremeno je šest godina bio član Marković-Gut Sexteta, uz Mišu Krstića, Vojina Draškocija, odnosno Mišu Blama, i Lazara Tošića. Bio je i povremeni član orkestra Duška Gojkovića i Lale Kovačeva “Trumpets and Rhythm Unit“. Predstavljao je Jugoslaviju 1983. godine u All-Stars Big Bandu, orkestru Evropske muzičke unije za tu godinu, na džez koncertu u Stokholmu. Nastupao je sa skoro svim jugoslovenskim džezerima, ali i sa stranim muzičarima kao što su Clark Terry, Ernie Wilkins, Alvin Queen, Tonny Scott, Kenny Drew... Kao slobodan muzičar učestvovao je u izdavanju nekoliko desetina albuma, uglavnom u Švedskoj. Bio je stalni član orkestra “Lansmusiken - Jamttlands Lan” kao i “Big Banda High Coast” u kojem deluju džez muzičari iz nekoliko gradova srednje Švedske. U posljednjoj deceniji nastupao je i sa “Uffe Flink Quintetom”, a izdao je i jedan album pod svojim imenom. Poginuo je 25. januara 20120. godine u Budvi.

Bonus video: