Toplinom i svjetlošću protiv sivila

775 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Sa otvaranja izložbe, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.05.2019. 10:05h

Retrospektivna izložba slikarke Milodarke Milatović pod nazivom „Ekspresivna dinamika pokreta i kontrasta boja“ otvorena je u nikšićkim galerijama „Nikola I“ i „Ilija Šobajić“. Umjetnica, koja je rođena u Nikšiću, gdje je završila osnovnu i srednju školu i počela umjetničko obrazovanje, prvi put se predstavila publici u gradu pod Trebjesom.

„Kao i svaki drugi umjetnik istražujem situacije iz svakodnevnog života. Ne vezujem se za temu. Ona dođe sama od sebe, ali me zato uvijek interesuje pokret, sloboda, dinamika, ekspresivnost. Jednostavno, sva suprotnost boja, jer sve je u životu suprotnost”, kazala je umjetnica koja se nikšićkoj publici predstavila sa 50 radova različitih formata, u ulju i kombinovanoj tehnici.

Milatović je završila slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Ferdinanda Kulmera.

Pored umjetničkog, bavi se i pedagoškim radom. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi sirom Jugoslavije, a izložba u Nikšiću je njeno deveto samostalno predstavljanje.

“Milodarka svojom umjetnošću slavi stvaranje, život, svjetlost i pokret. Neke vizije, kako kaže, prije stvaranja, godinama nosi u mislima. U stvaralaštvu je uvijek težila apstrakciji, ali je dugo čekala zrelost da ovu svoju težnju i ostvari“, kazao je kustos Milosav Milatović, koji je otvorio izložbu.

Umjetnica je, kazao je Milatović, po sopstvenom priznanju opčinjena suncem i nebom, toplinom i svjetlošću.

“Bježi od sivila. Na radovima, tako, dominiraju čiste, svijetle i tamne, intezivne boje, nanesene ekspresivnim potezima”, istakao je Milatović.

Upravo naziv izložbe, kako je naglasio, objašnjava stvaralaštvo umjetnice koja je od 1987. godine član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Izložbu u Nikšiću organizovala je JU “Muzeji i galerije” u sklopu “Nikšićke kulturne scene”.

Bonus video: