Studenti FVU ukrašavaju bolnice

Na odjeljenju Psihijatrije u Bijelom Polju, čije oslikavanje je počelo ovih dana, studenti sa profesoricom Marijom Džoganović vode posebnu brigu o bojama, da one djeluju smirujući i izbjegavaju motive koji bi mogli negativno da utiču na bolesnike
1104 pregleda 1 komentar(a)
Vode brigu o bojama: Studenti FVU, Foto: Jadranka Ćetković
Vode brigu o bojama: Studenti FVU, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.05.2019. 10:31h

Poslije besplatno oslikanih skoro 2.000 kvadratnih metara u raznim bolničkim i drugim ustanovama u Podgorici i odjeljenju Dječje bolnice u Bijelom Polju, studenti Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran ovih dana oslikavaju odjeljenje Psihijatrije u tom gradu, što je prvi put da nešto rade za odrasle.

Na ovom odjeljenju vode posebnu brigu o bojama, da one djeluju smirujući i izbjegavaju motive koji bi mogli negativno da utiču na bolesnike.

Svoj humani rad studenti su na odjeljenju Psihijatrije nastavili i tokom vaskršnjeg praznika.

Sa oplemenjivanjem bolničkih prostorija su počeli u Podgorici prošle godine. Ideja za početak radova u prostorijama Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici potekao je sa predmeta Likovni atelje na specijalističkim studijama, pod mentorstvom doc. mr Marije Džoganović.

“Murali su u stanju da oplemene prostor i prilagode ih mališanima koji su korisnici Instituta za bolesti djece i tu su nekim ne tako prijatnim povodom. Ni mi odrasli ne volimo bolnice i nerado ih posjećujemo, a u bolnici u Podgorici smo doživjeli da djevojčica uzrasta oko dvije godine pomisli da se nalazi u igraonici. Studenti su kao potvrdu svog uspješnog rada svjedočili kad su vidjeli da malo veća djeca preslikavaju motive sa zidova i na taj način reinterpretiraju teme koje su studenti osmislili”, priča profesorica Marija.

Na oslikavanju su učestvovali studenti specijalističkih studija: Jelena Jušković, Selma Sijarić, Željko Madžgalj, Miljan Babić, Katarina Laković i Denis Nogović koji su oslikali su oko 700 metara kvadratnih: čekaonica, stepeništa i hodnika na sva tri sprata ove ustanove u trajanju od šest mjeseci, a projekat je iznesen zahvaljujući ogromnom entuzijazmu i posvećenosti.

Društveno odgovorno ponašanje viskokoškolaca nastavljeno je u prostorijama Centra za prava djeteta u Podgorici, koji pruža dnevni boravak djeci i mladima sa problemima u ponašanju, a nalazi se pod pokroviteljstvom Unicefa.

U Centru za prava djeteta dvoje studenata: Katarina Laković i Marko Pavlović osmislili su i izveli seriju od šest likovnih radionica za djecu različitih uzrasta u trajanju od tri mjeseca, dok se u izradi murala u JU Resursni centar Katarini pridružio kolega Denis Nogović.

Studenti iz Bijelog Polja, Milivoje Kovačević, Osman Zaimović, Vladimir Jelić i Milena Rakonjac oslikali su dnevnu sobu u Centru za djecu i mlade „Tisa“ u Bijelom Polju.

Iskustvo rada na muralima koji su posvećeni djeci nastavili smo ove godine u Bijelom Polju u Dječjoj bolnici u Bijelom Polju.

Materijal i sredstva za rad na ovom projektu obezbijedila je Opština Bijelo Polje na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Petrom Smolovićem.

Oslikano je 366 kvadratnih metara i to pretežno bolesničkih soba u kojima mališani provode većinu vremena.

Na ovom projektu radilo je troje studenata treće godine iz Bijelog Polja: Ivana Smolović, Vojo Đukić i Stevan Veličković uz nesebičnu podršku studenata iz Podgorice: Dunja Samardžić, Teodora Tijanić, Emilija Jovančević, Magdalena Vuković, Ivana Vujović, Jelena Ćosović, Miloš Tomašević kao i studenata master studija sa velikim iskustvom u oslikavanju murala Katarine Laković i Denisa Nogovića.

Ivana Smolović, studentkinja treće godine na FVU, Univerziteta Mediteran priča da se na predmetu MMS svake godine rade različiti projekti, kako u Podgorici tako i u Bijelom Polju.

“Ove godine smo dobili zadatak po izboru, ali s obzirom na to da je meni želja bila još prošle godine da se oslika Odjeljenje dječije bolnice u Bijelom Polju, tako sam i predložila, što je moja prof. Džoganović prihvatila. Sa zadovoljstvom i uzbuđenjem sam ušla u ovaj zadatak, prije svega zato sto je iz humanih razloga i satisfakcija mi je što će djeci koja tu borave biti makar malo uljepšan i na neki način zanimljiv boravak. Svaka soba ima drugačiju priču, a slikanje realizujemo po skicama” kaže Ivana, dodajući da podrška profesora i asistenata nikada ne izostaje.

Katarina Laković, student master studija FVU u Podgorici je kazala da joj rad na muralima donio sasvim novo iskustvo u životu i stvaralaštvu, kao i zadovoljstvo i ispunjenost nakon završenih projekata.

“Upravo ta vrsta ispunjenosti proistekla je iz veoma pozitivnih reakcija djece i roditelja na naš rad”, kaže ona.

Psihijatrija je prvo odjeljenje za odrasle koje oslikavaju

Pokretač ideje oslikavanja odjeljenja Psihijatrije je Denis Nogović, student magistarskih studija i saradnik u nastavi na FVU.

“Za razliku od dječijeg, na odjeljenju psihijatrije moramo biti oprezniji u odabiru motiva i voditi računa o psihologiji boja, što uglavnom znači da moramo koristiti umirujuće blage tonove i da treba da izbjegavamo velike kontraste. U realizaciji mog idejnog rješenja ne učestvujem samo ja, već i odabrani članovi uigranog tima - Jelena Ćosović, Katarina Laković, Ivana Smolović i prof. Marija”, kaže on.

Mladi slikar ističe da nije tako teško zaključiti odakle potiče njihova volja i motivacija.

“Kada shvatite da svoj talenat možete iskoristiti u naizgled beznačajno, a zapravo vrlo realno uljepšavanje okoline ili čak nečijih života, može se javiti i ideja da cijeli život posvetite tome, a ne samo nekoliko projekata”, kazao je Denis.

Bonus video: