"Granice, kiše" crnogorski predstavnik na SEEfest-u u Los Anđelesu

Filmski festival Jugoistočne Evrope, koji se od 1. do 8. maja održava u Americi, publici tamo predstavlja filmske i kulturne različitosti Jugoistočne Evrope
334 pregleda 0 komentar(a)
"Granice, kiše" nagrađivan više puta: Reditelj Sudar u Parizu, Foto: Mia Markova
"Granice, kiše" nagrađivan više puta: Reditelj Sudar u Parizu, Foto: Mia Markova
Ažurirano: 03.05.2019. 10:50h

Na filmskom festivalu Jugoistočne Evrope, SEEfest, u Los Anđelesu od 1. do 8. maja biće prikazano više od 50 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz regiona u konkurenciji za nagrade, a prema navodima organizatora, riječ je o djelima autora koji istražuju složena egzistencijalna, etička i istorijska pitanja na inovativan i provokativan način, pružajući istovremeno publici uvid u različite forme umetničkog izražavanja, prenosi portal Seecult.

Crnogorski predstavnik, jedini na ovom festivalu, je nagrađivano ostvarenje Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića “Granice, kiše”.

Pored ovoga, među filmovima iz regiona su i srpski igrani “Ederlezi Rising” Lazara Bodrože i “Zlogonje” Raška Miljkovića, dokumentarni “Okupirani bioskop” Senke Dokmanović, animirani “Neputovanja” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, “Eho” Boriše Simovića i Koste Rakićevića, hrvatski “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, “Biciklisti” Veljka Popovića, “Balada o fruli i orglici” Martina Babića, “Duboki rezovi” Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića, “Flimflam” Marka Belića, “Kako se kalio čelik” Igora Grubića, “Niko nije savršen” Barbare Vekarić...

Većina, od ukupno 56 filmova u takmičarskim programima, među čijim je autorima 16 žena, ima sjevernoameričke premijere, a četiri su svjetske.

Organizatori su posebno izdvojili sjevernoameričku premijeru filma “Delegacija” albanskog reditelja Bujara Alimanija, dokumentarac “re:Generacija” Emira Kapetanovića iz Bosne i Hercegovine, austrijsku ljubavnu priču “Romeo i Julija” sa Romima kao protagonistima, “Crush My Heart” Aleksandre Makarove, slovenački film “Zajedno” Marka Šantića, grčki “Scopophilia” Natalie Lampropoulou i Ilektre Aggeletopoulou - omaž Hičkokovom remek-djelu “Prozor u dvorište”, prvi gruzijski kratki film nominovan za nagradu Evropske filmske akademije “Prisoner of Society” Ratija Tsiteladzea...

U okviru industrijskog programa, za 4. maj najavljena je godišnja biznis filmska konferencija, osmišljena kao platforma za susret i razgovor profesionalaca iz Holivuda i regiona JIE.

SEEfest osnovan je 2006. godine radi predstavljanja filmske i kulturne različitosti Jugoistočne Evrope američkoj publici i stvaranja novih kulturnih veza kroz filmske, umetničke i društvene događaje.

Osnivač je Vera Mijojlić, dugogodišnja filmska kritičarka i kulturna radnica.

Bonus video: