Izložba istanbulske slikarke u Podgorici

Postavka “Brzina, boja i pokret” biće otvorena večeras u KIC-u ”Budo Tomović”, u 18 časova
464 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od radova umjetnice iz Turske, Foto: KIC “Budo Tomović”
Jedan od radova umjetnice iz Turske, Foto: KIC “Budo Tomović”
Ažurirano: 06.05.2019. 09:18h

Istanbulska slikarka Renan Ertosun predstaviće se premijerno podgoričkoj publici izložbom slika ”Brzina, boja i pokret” koja će biti otvorena večeras u izložbenom holu Kulturno-informativnog centra ”Budo Tomović”, u 18 časova.

Ertosun je rođena u Istanbulu, diplomirala je na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Ankari, a interesovanje za crtanje i slikarstvo pokazivala je već tokom prvih školskih dana. Od 1987. godine počinje aktivno da stvara i da se usavršava pridužujući se ateljeima majstora slikarstva poput Mine Arasan, Zerrin Ajrikaja, Bahatin Odabaš, Jusufa Taktaka i Ekrema Kahramana, ističu iz KIC-a.

Tokom devedesetih i u prvoj deceniji novog milenijuma, imala je 32 zajedničke i 16 samostalnih izložbi, a učestvovala je i na brojnim umjetničkim sajmovima.

“Trke, Formula 1, brzi automobili, ali i jahte i avioni ubrzo postaju fokus njenog rada, a ona pažnju usredsređuje na njihov oblik, brzinu, boju, uzbuđenje i adrenalin koji simbolizuju. Moto ‘brzina, boja i pokret’ postaje prepoznatljiv za njen rad. Renan razvija savremeni stil slikanja, koji odlikuje fuzija živih boja i svjetlosti, ali i dinamični potezi četkicom”, navodi se u saopštenju iz KIC-a.

Umjetnica je svoj rad nastavila i kroz svoj likovni atelje u Balatu, u dijelu Istanbula koji pripada turistički i istorijski važnom Zlatnom rogu (Golden Horn). Njeni radovi su dio brojnih muzejskih i privatnih kolekcija. Izložba se može pogledati do 12. maja.

Bonus video: