"Potonja ura Njegoševa" u Bitolju

327 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Predstava “Potonja ura Njegoševa” izvedena je juče na 21. Internacionalnom festivalu monodrame u Bitolju koji traje do 13. maja. Na ovogodišnjem festivalu biće odigrano 14 predstava, a učestvovaće teatri i umjetnici iz: Makedonije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Turske, Rusije, Slovačke, Bugarske, Moldavije, Rusije, Mongolije i Velike Britanije. Selektor festivala je Petar Mirčevski, poznati makedonski glumac.

Monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom svijeta.

“Na osnovu autentičnih podataka Tomović je napisao Njegoševu posljednju ispovijest pred smrt. Ja sam je, koristeći Njegoševe stihove iz “Gorskog vijenca” i “Luče Mikrokozme” dramatizovao, kako bismo imali jednu zaokruženu cjelinu. Sa svojih preko 1500 izvođenja u kontinuitetu tokom 30 godina, ova predstava je fenomen svoje vrste”, kazao je Eraković, a Marunović je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na ovom festivalu. “Pravo je zadovoljstvo što, nakon 30 godina od premijere, predstava izaziva interesovanje publike, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta. To pokazuje i njeno učešće na festivalu u Bitolju koji je organizovan na visokom nivou u svim segmentima,. Čast mi je što imam priliku da se na njemu predstavim sa ulogom Njegoša po genijalnom tekstu Tomovića i u diskretnoj i majstorskoj režiji Erakovića”, kazao je on.

Bonus video: