Kotor: Večeras otvaranje izložbe "Dvanaesti"

Na otvaranju će govoriti arhitekta Zorica Čuburović, a nakon otvaranja će autor razgovarati za prisutnima o svojim radovima i stvaralaštvu.
267 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Izložba “Dvanaesti”, Aleksandra Rafajlovića, biće otvorena večeras u Kotoru, u Galeriji solidarnosti, u 20 časova.

Na otvaranju će govoriti arhitekta Zorica Čuburović, a nakon otvaranja će autor razgovarati za prisutnima o svojim radovima i stvaralaštvu.

Aleksandar Rafajlović je potomak freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića, jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole koji svojom djelatnošću, od prve potpisane ikone iz 1680. godine do druge polovine 19. vijeka, čine najdugovječniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi. Iz toga proističe i simboličan naziv izložbe - “Dvanaesti”.

“Autor na izložbi prezentuje svoj rad na formiranju kompletne dokumentacije sa 650 njihovih ikona snimljenih na oko 90 lokacija u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Hrvatskoj. Dokumentacija je prilika da se vide sve ikone, uživa u slikarskom majstorstvu i otklone mnoge nedoumice oko autorstva i vremena njihovog nastanka.

Rafajlović je čukununuk Iva Rafailovića, ikonopisca sa čijim radom prestaje djelatnost posljednjih slikara u vizantinskom maniru na ovim prostorima. Rezultat dugodišnje ekspedicije se može vidjeti na sajtu bokokotorskaslikarskaskola.rs koji obuhvata više od 13.500 fotografija snimljenih od 2005. godine.

Potragu za djelima svojih predaka autor predstavlja u galeriji na velikim fotografijama koje bilježe detalje sa putovanja”, navodi se u saopštenju povodom izložbe.

Radovi koji čine postavku nastali su u nekoliko posljednjih godina paralelno sa radom na dokumentaciji.

“Priliku da postane dvanaesti u nizu i uspostavi čvrstu vezu sa porodičnom tradicijom, Rafajlović koristi tako što nekoliko radova slika tehnikom svojih predaka, uspostavljajući dijalog sa njima promišljajući sopstvenu poziciju u odnosu na njihovo djelo. Tako nastaju radovi na kojima se prepoznaje misaoni i emotivni rezime o prisustvu i mogućnostima umjetnika.

Na radovima Rafajlović predstavlja sebe kao umjetnika novog milenijuma mnoštvom informacija u različitim medijima, za razliku od ikonopisaca o kojima sem rijetkih potpisa na ikonama gotovo da nema drugih podataka”, ističu organizatori.

Izložba će biti otvorena do četvrtog juna.

Bonus video: