"Stogovi sijena" otišli za rekordnih 110,7 miliona dolara

Srušen raniji rekord za najviše plaćen impresionistički rad
3911 pregleda 3 komentar(a)
Slika Kloda Monea prodata za rekordan iznos, Foto: Reuters
Slika Kloda Monea prodata za rekordan iznos, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2019. 08:11h

Jedna od nekoliko slika proslavljene serije Kloda Monea "Stogovi sijena" prodata je za 110,7 miliona dolara na aukciji u Njujorku.

Time je srušen raniji rekord za najviše plaćen impresionistički rad, saopštila je aukcijska kuća Sotheby's.

Postignuta cijena je isto tako rekordna za neki rad Monea, koji je utemeljio francuski impresionizam i umro 1936. u 86 godini.

Sedam kolekcionara borilo se osam minuta za ulje na platnu naslovljeno "Meules" prije nego je dostignuta konačna cijena, a ime kupca nije objavljeno.

"Meules" je jedna od 25 slika u seriji koje predstavljaju stogove požnjevene pšenice koje je pripadalo Moneovom susjedu u Živerniju u Francuskoj, prenosi agencija "Hina".

Sotheby's je saopštio da su sliku kupili "bogati pripadnici višeg društva iz Čikaga" direktno od Moneovog prodavača slika 1890-tih i ostala je u porodici sve dok je nisu kupili na aukciji 1986. sadašnji prodavači za 2,53 miliona dolara.

Prodaja 55 impresionističkih slika i djela moderne umjetnosti donijela je ukupno nešto ispod 350 miliona dolara, a sledeći po visini cijene je rad Pabla Pikasa koji je prodat za 20,7 miliona dolara.

Bonus video: