"HIMNA ČOVJEKU"

Svjedočenje o nepoznatim dubinama vremena: Izložba Tatjane Burzanović u Baru

U postavci su 40 slika - ilustracija “Bhagavad Gite” iz centralnog dijela čuvenog indijskog vedskog epa Mahabharata i 40 slika -ilustracija poezije Rabindranta Tagore
739 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Radomir Petrić
Sa otvaranja izložbe, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.05.2019. 13:46h

U galeriji “Velimir A. Leković” sinoć je otvorena izložba “Himna čovjeku” akademske umjetnice doc. dr Tatjane Burzanović, dekana Fakulteta dizajna i multimedije UDG.

U postavci su 40 slika - ilustracija “Bhagavad Gite” iz centralnog dijela čuvenog indijskog vedskog epa Mahabharata i 40 slika -ilustracija poezije Rabindranta Tagore.

Posjetioce izložbe pozdravili su Aniket Govind Mandavgane, prvi sekretar za kulturu Ambasade Indije u Beču, i ataše Ambasade Grčke Gerasimos Hristomus koji je evocirao uspomene iz svog šestogodišnjeg službovanja u Indiji. Zahvalivši se Ambasadi Indije na višegodišnjoj podršci, profesorica Burzanović rekla je da ova postavka slavi 150-godišnjicu rođenja velikog Mahatme Gandija, legendarnog indijskog borca za mir.

Pozdravljajući zvanice i posjetioce, upravnik galerije mr Milun Lutovac naveo je pored ostalog da je svaki jezik tajna, a da je sanskrit-klasični jezik indijske književnosti-tajna o tajni.

"Sanskritski epovi Mahabharata, druga po veličini epska pjesma na svijetu s poglavljem Bihgavad gita i 40 slika -ilustracija Tagorine poezije koje večeras “čitamo” u ovoj galeriji zahvaljujući originalnom, stvaralačkom nervu umjetnice doc. dr Tatjane Burzanović, svjedoče o nepoznatim dubinama vremena i prostora koje veliki eksperiment savremene umjetnosti doživljavaju kao list na vjetru", naveo je Lutovac.

On je dodao da o ovojpostavci najbolje govore riječi unuke Mahatme Gandija, Tare Gandi koja je zapisala da želi da prenese “svoje najbolje želje za svu kreativnu inspiraciju i duhovnu energiju Tatjane Burzanović”.

"Ovdje svjedočimo da umjetnost može da mijenja svijet, da slijedi istinu promjene i da nam to saopšti tako ubjedljivo kao što to čini Tanja Burzanović. Stoga, neka ova izložba bude još jedan kamen u svijetlom spektru sto i pedesete godišnjice rođenja Mahatma Gandija koji nas podsjeća na pravi identitet slobode", zapisao je u katalogu prof. dr Aleksandar Petrović sa Filološkog fakulteta Univerziteta Beograd.

U katalogu su navedene i riječi prof. dr Rama Viranjana sa indijskog Univerziteta Kuruksetra koji je čestitao Tatjani Burzanović što se “pridružila najstarijoj filozofiji na svijetu u potrazi za istinom”.

"Izložba “Himna čovjeku” bazično se zasniva na sinergiji, esenciji istine u unutrašnjem odnosu., a u središtu svih elemenata je život", naveo je profesor Viranjan.

U sklopu programa, Mini Unnikrishnan iz Kerale plesala je tradicionalni indijski ples Bharathanatyam.