Preminuo Đelo Jusić, bivši umjetnički direktor "Pjesme Mediterana"

Jusić je bio poznati hrvatski kompozitor, gitarista, aranžer i dirigent
2342 pregleda 1 komentar(a)
Jusić, Foto: Arhiva Vijesti
Jusić, Foto: Arhiva Vijesti

U 81. godini života umro je Đelo Jusić, hrvatski kompozitor, gitarista, aranžer i dirigent, potvrdila je njegova porodica. Dubrovački dnevnik je objavio kako je umro danas u zagrebačkoj bolnici, prenosi Indeks.

Đelo Jusić, rođen 26. januara 1939. godine, najpoznatiji je po djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestarske muzike.

Jusić je bio umjetnički direktor budvanske "Pjesme Mediterana".

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure. Njegova muzička djela izvodili su brojni izvođači, kao što su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, kompozicijama "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela" i druge.

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov kompozitorski rad proteže se i na orkestralnu (svita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorija De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku muziku (Zlatna arena za muziku u filmu Dubrovački suton, 1999).

Snimio je i nekoliko albuma zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Đelo Jusić je bio stariji brat poznatog muzičara Ibrice Jusića.

Bonus video: