Donkihotovsko u nama i društvu oko nas

Probe za predstavu „Don Kihot“, koprodukciju Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa, po motivima Servantesovom djela, a kao autorski projekat Andraša Urbana, počele su u Podgorici
194 pregleda 0 komentar(a)
Sa prve probe, Foto: Gradsko pozorište
Sa prve probe, Foto: Gradsko pozorište

Probe za predstavu „Don Kihot“ počele su juče u Gradskom pozorištu koje radi ovaj komad u koprodukciji sa festivalom “Barski ljetopis”. Predstavu će, kao autorski projekat režirati jedan od vodećih reditelja regiona Andraš Urban, a po motivima istoimenog remek djela svjetske književnosti Migela de Servantesa.

U prvoj fazi projekta ekipa će raditi u prostorijama Gradskog pozorišta, nakon čega prelatzi u Bar. Predstava će premijerno biti izvedena 20. jula, u okviru 32. izdanja Barskog ljetopisa, a na repertoaru Gradskog pozorišta biće od naredne sezone.

“Ideali i realnost su u sukobu. Misliti drugačije je ludilo. Izražavati se metaforično je ludilo. Živeti život sanjara je klinička dijagnoza. Plemenitost i plemeniti bunt je osuđen na propast. Uzaludan je”, istakao je Urban povodom početka rada na novom komadu.

U glumačkoj podjeli su: Branka Femić Šćekić, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović, Vanja Jovićević i Anđelija Rondović.

Dramatizaciju i dramaturgiju potpisaće Vedrana Božinović, za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku će uraditi Irena Popović, dok će kostimi biti djelo Line Leković.

“Borbe sa vjetrenjačama Don Kihota, plemića od Manče, i njegovog saputnika Sanča Panse, u Urbanovom viđenju Servantesovog romana ticaće se prepoznavanja donkihotovskog u sebi i društvu oko nas, ali i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemjerjem i manipulacijama”, navodi se u saopštenju Gradskog pozorišta. Pored ovoga, u Gradskom pozorištu će biti realizovane i druge repetoartske aktivnosti. Već su izvedene predstave „Čarobni kamen” (3+) i „Dobri Zloćko“ u režiji Petra Pejakovića, a karte za oba komada su bile rasprodate. U Velikoj sali Centra za kulturu u Tivtu izveden je i „Mali pirat”, u režiji Milana Karadžića.

Predstava „Ah, šta sve mora jadno dijete” (4+) u dramatizaciji i režiji Miroslave Mime Janković, na programu je 15. juna, u 20 časova, u Muzičkoj kapeli na Kruševcu, a u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta.

Kraj mjeseca obilježiće gostovanje predstave „Čuvari tvog poštenja“ u Pljevljima. Autorski projekat Borisa Liješevića, nastao u kreativnoj sinergiji sa našim ansamblom, na programu je 25. juna, u 19 časova, u Centru za kulturu Pljevlja.

Bonus video: