Čarni Rakocije i “Ponoćna balada” za kraj Dana Akorda

325 pregleda 0 komentar(a)
Sa pjesničke večeri u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa pjesničke večeri u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Ponoćnom baladom- poznatog pjesnika Radula Rakočevića Rakocija u Nikšiću su završeni 22. “Dani Akorda”, tradicionalna manifestacija kojom istoimeni Kulturno-kreatini centar obilježava svoj dan. Popularni “nikšićki Jesenjin”, kako ga zbog ljepote i tananosti stiha, ali i emocija i pitke rime često nazivaju, predstavio se sugrađanima starim i novim stihovima, uz nadu da će njegova “Ponoćna balada” konačno biti objavljena ove godine.

“Dugo najavljujem zbirku ‘Ponoćna balada’ i iskreno se nadam da će ove godine konačno ugledati svjetlost dana. U njoj će biti sve moje pjesme, stare i nove. Ne volim pretjerano da se eksponiram. Kada je riječ o poeziji, pristalica sam onoga da čovjek može da izda samo jednu knjigu u životu. Tako sam i ja nešto naumio - da ostane samo jedna knjiga iza mene”, kazao je pjesnik za koga je poezija sve u životu.

Iako ne voli da se eksponira, iako je zbirku “Tragom slutnji mojih” objavio prije tridesetak godina, njegovi stihovi davno su pronašli put da ljubitelja poezije. To i ne čudi jer su njegove rime satkane od emocija, jer “pogađaju” baš onamo gdje treba - u srce.

A da njegovo veče bude “začinjeno” i stihovima prijatelja poeta potrudili su se mlada pjesnikinja Milena Šućur koja se nada da će uskoro objaviti prvu zbirku poezije, Dušan Govedarica, koji je kazao da su svi privrženi Rakočevićevoj poeziji i Obrad Nenezić koji je pročitao poetizovani esej posvećen “čarnom Rakociju, čarnijem od najčarnijeg crnogorja“. Podsjetio je da je Rakočević jedan dio života proveo u Londonu “gdje je tražio puteve Crnjanskog”.

“Sticajem okolnosti i ja sam boravio u Londonu, i nećete vjerovati tražio puteve Crnjanskog i Rakocija, nekim londonskim ulicama”, kazao je Nenezić.

Moderatori večeri, koji su čitali Rakočevićeve stihove, bili su Nataša Lalatović i Miro Nikolić, koji je istakao da je “Rakocije jedan od najvećih liričara na ovim prostorima”.

Manifestacija “Dani Akorda” održana je u okviru “Nikšićke kulturne scene”.

Solistički koncert Irine Bulatović

Dvanaestogodišnja Irina Bulatović, koja je već šest godina članica Akordove muzičke radionice, imala je solistički koncert i izvela dječije i tinejdžerske hitove iz regiona. Gosti na koncertu bili su joj Nikolina Orbović, Luka Bajović, Stefana Jočić i kreativni studio “Art viva dance”.

Irina je učenica šestog razreda OŠ “Luka Simonović”, svira flautu i pohađa 6. razred Muzičke škole “Dara Čokorilo”, bavi se plesom i glumom.

Bonus video: