Odlazak marljivog hroničara Pive

Radović, koji je bio član Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), nedavno je dobio nagradu “Marko Miljanov”, koju dodjeljuje UKCG
892 pregleda 0 komentar(a)
Kosta Radović
Kosta Radović

Pjesnik, književnik, prosvjetni radnik, čovjek bez čijeg imena je nemoguće pričanje o Pivi, Kosta Radović, sahranjen je juče na groblju u Tološima.

Radović je rođen 1936. godine na Mioči u Pivi. Učiteljsku školu završio je u Nikšiću, a studije srpskog jezika i književnosti u Beogradu. Bio je prvi direktor tri osnovne škole u Pivi, potom sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice Crne Gore, pomoćnik direktora Centra za savremenu umjetnost Crne Gore. Inicijator je i akter podizanja spomenika Žrtvama fašizma Pive. Utemeljivač je Jugoslovenskih književnih susreta „Pjesnička riječ na izvoru Pive“ 1970. Posljednjih godina predano radi na obnovi Pive, obnovi manastira na Zagrađu, spomen-kapele u Dolima. Preživio je pogrome u Pivi za vrijeme Drugog svjetskog rata i trudio se da se istinama o tom zločinu što dalje čuje i da se ne zaboravi.

Objavio je knjige poezije: “Piva samoglasna“, „Pslam o zemlji“, „Za novi zavičaj”, „Prosuto nebo“, „Izgovor uma“, „Povelja“ (na srpskom i engleskom jeziku), „Rebro zemlje moje,“ „Strah od sreće“, „Smrt živog vrela“, „Povratič“, „Ljubav se javno kaže“, “Kuća kod Hrista“, „Izvršenje straha“ (izabrane pjesme), „Vezena tužbalica“, „Samo(Antologija“), (izbor poezija), „Večera za oba svijeta“, „Solženjicinova brojanica“, „Dva svijeta vidiš jedan pjevaš“, „Strah od sreće“; kao i romane “Ljetopisna knjiga arhimandrita Arsenija Gagovića“, „Vrtijeljka“, „Bogorodičina knjiga”; knjige kratke priče: “Uspenska vrata“, „Kaluđerski most“. Autor je radio drame: “Ubistvo braće Tadić“, dokumentarno-književne proze: „Piva potop“, „Seoba manastira Pive“, „Zapisi manastira Sv. Bogorodica“ i putopisne proze „Putopis iz Kine“. Kompozitor Borislav Tamindžić je po Radovićevim stihovima napisao je kantate „Ugarak tijela“ (o genocidu u Pivi) i „Ljubav se javno kaže“ (o strijeljanju u Kraljevu), koje su javno izvođene.

Radović, koji je bio član Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), nedavno je dobio nagradu “Marko Miljanov”, koju dodjeljuje UKCG.

UKCG će večeras u 19 časova, u Manastiru Svetog Simeona Mirotočivog, održati komemorativno veče povodom smrti Koste Radovića.

Bonus video: