Borim se sa slikom prvo u sebi, a onda i na platnu

Milena Mijović Durutović za “Vijesti” govori o aktuelnoj izložbi “Kosmički ritmovi” koja je u galeriji “Pizana” u Podgorici otvorena do 20. juna, ali najavljuje i novu, veću postavku
943 pregleda 0 komentar(a)
Milena Mijović Durutović, Foto: Dusko Miljanić
Milena Mijović Durutović, Foto: Dusko Miljanić
Ažurirano: 16.06.2019. 20:51h

Samostalna izložba “Kosmički ritmovi” Milene Mijović Durutović otvorena je do 20. juna u podgoričkoj galeriji “Pizana”, a postavku čine najnoviji radovi crnogorske umjetnice koji su nastali tokom 2018. i 2019. godine. Izložba u “Pizani” je došla na red nakon izložbe sa Đorđem Stanojevićem koja je bila upriličena krajem prošle godine, a postavka je bila objedinjena imenom “Ritam prirode”. Simbolično, Mijović Durutović je ostala u istom ritmu, ne udaljavajući se od onoga što je priroda, što je čovjek i što je umjetnost, sa svim vezama između tih pojmova. Prethodna, zajednička, postavka ju je i podstakla na ovo veće samostalno predstavljanje, kaže ona za “Vijesti”.

“’Dijalog’ koji smo Đorđe i ja imali na izložbi ‘Ritam prirode’ krajem prošle godine u galeriji Centar CSUCG, kao i pažnja koju su izazvali izloženi radovi, doprinijeli su odluci da se u većoj mjeri predstavim u galeriji ‘Pizana’. Značajno je sagledati svoj rad van ateljea. Mislim da je izloženo izazvalo pažnju u oba slučaja i to me raduje”, odgovara umjetnica.

Radovi koji su predstavljeni uglavnom su nastali kombinovanim tehnikama, a klasične slikarske materijale umjetnica je zamijenila prirodnim, a inspiraciju za to je, kaže, pronašla u životu. “Život me inpiriše. Priroda je tu neizostavna, ima svoje zakonitosti i svoje cikluse koji se, bez sumnje, ogledaju u nama.

Moram reći da mi je boravak, u dva-tri navrata, u internacionalnom Nature & Art centru u Osecini i samo izmještanje iz uobičajenog radnog ambijenta bilo vrlo inspirativno. Ta potreba da se snađem u novim okolnostima, van komforne zone, otvorila je nove mogućnosti. Sigurno je, ipak, da sam bila spremna za izazove i uporna da nove materijale stavim u funkciju svog rada i razmišljanja. Istraživanje je otvorilo nove puteve i dalo odgovore na stara pitanja... Ništa nije konačno, tako je sada”, priča Mijović Durutović.

Na njenim radovima dominiraju kontrasti i pretapanja upravo prirodnih - zemljanih boja. Ranije je bila prepoznatljiva po svojim crtežima, no, od onoga što je u njima pronalazila ili im pružala, nije se udaljila.

“Oduvjek je u osnovi mojih radova dominirao crtež i potreba da rad bude očišćen od “viškova”. Igra kontrasta koji su opet u određenom skladu prisutna je i u najnovijim djelima. Boja čiste zemlje, bijela i crna, a sada i snažni ultramarin daju dovoljnu dinamiku, ‘dubinu’, ostavljaju ‘tragove’. Zemlja je snažan medijum, snažna podloga koja svoju energiju emituje i kada nam se čini da je jednolična”, objašnjava umjetnica.

Većina izloženih radova nastajala je na otvorenom, u ateljeu bez zidova, u bašti Milene Mijović Durutović. Kako su radovi nastajali i često zavisili od prirodnih okolnosti tako veliki broj njih čeka da bude dovršen.

“Nedostajalo je sunčanih dana ovog proljeća, tako da veliki broj pripremljenih velikih formata čeka nedovršen. Čini mi se da sunce najbolje uhvati trenutke i snazno veže pigment za podlogu”, ističe ona za “Vijesti”.

Tokom procesa nastajanja rada umjetnica kaže da ne razmišlja o utisku koji bi željela da djelo ostavi na publiku.

“Borim se sa slikom prvo u sebi, a onda i na platnu uživajući u samom procesu rada koji budi različita osjećanja. Slika je uvijek živa. Ako sam uspjela dati mir gledaocu, onda bi to moglo značiti da sam i ja bila u miru sa tim kompleksnim procesom stvaranja jednog umjetničkog djela”, objašnjava ona.

Na pitanje šta publika može očekivati nakon dva predstavljanja, Mijović Durutović za “Vijesti” otkriva da planira i jednu veću izložbu.

“Postojećim radovima pridružiće se još mnogo novih... I, kada je Podgorica u pitanju, predstaviću se jednom većom izložbom naredne godine”, najavljuje ona.

Najsnažnija veza koju imamo je ona sa samim sobom

Milena Mijović Durutović se u svojim djelima bavi odnosom između čovjeka, prirode i umjetnosti, a da bi na pravi način predstavila taj odnos kaže da je bitan ritam.

“Usklađenost ritmova, poštovanje prirodnih procesa materijala sa kojima radite, strpljenje i spremnost na stalna iznenađenja, ono je što dovodi i do dobrog umjetničkog rezultata. Nemoguće je kontrolisati proces rada, ponavljati situacije i ako to prihvatite, snažno vas vuče naprijed u iskorake”, poručuje ona.

Na pitanje kako je pronašla svoje misli vezane za okretanje čovjeka prirodi i osjećanje prirode ona ističe da je sama spoznaja toga privilegija u današnjem životu.

“Velika je privilegija u vremenu u kome živimo znati prepoznati, isto tako i čuvati, ono što nas istinski ispunjava. Mislim da odgovori kako do toga doći postoje svuda oko nas, ali ih često ignorišemo. I svako ima svoj put, a cilj nam je više-manje isti. Najsnažnija veza koju ćemo ikad imati je veza sa samim sobom i ona postavlja standarde za sve ostalo”, zaključuje umjetnica.

Mijović Durutović je rođena 1971. godine. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske na FLU u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, kustoskinja u Centru savremene umjetnosti, a pored toga je i stručna konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja.

Bonus video: