Ivana Radovanović izlaže u Konektikatu

U tom centru je ove godine iniciran i osnovan “Silvermine Fulbright” rezidencijalni program pod pokroviteljstvom slikarke i filantropiste Dženet Henesi Dilenšnajder (Janet Hennessei Dilenschneider) i njenog supruga Roberta Dilenšnajdera
941 pregleda 1 komentar(a)
Dio rada kojim se crnogorska umjetnica predstavlja na izložbi, Foto: Privatna arhiva
Dio rada kojim se crnogorska umjetnica predstavlja na izložbi, Foto: Privatna arhiva

Samostalna izložba crnogorske umjetnice, vajarke Ivane Radovanović biće otvorena u Centru umjetnosti Silvermajn (Silvermine Art Centru), u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Konektikat, danas u 18.30 časova.

Na izložbi će se predstaviti instalacijom koja je rađena za park šumu koja se nalazi u sastavu škole u kojoj je boravila. Materijali koje je koristila u svom novom radu su: juta, kanap i glina. Instalacija je velika, pa umjetnica nema precizne dimenzije, kaže za “Vijesti”, jer je rađena na više lokacija u šumi.

U tom centru je ove godine iniciran i osnovan “Silvermine Fulbright” rezidencijalni program pod pokroviteljstvom slikarke i filantropiste Dženet Henesi Dilenšnajder (Janet Hennessei Dilenschneider) i njenog supruga Roberta Dilenšnajdera.

Radovanovićevoj je pripala čast da bude prvi “Art rezident”, pa je tako boravila dvije sedmice u Konektikatu, u ovom centru umjetnosti, a jedan od rezultata njenog boravka je i izložba.

Prije otvaranja, crnogorska umjetnica će govoriti o svom radu i iskustvu koje je stekla u Americi, a nakon tog dijela, “zajedno sa prisutnima će se u uputiti u otvaranje novog prostora za promišljanje”, navodi se u najavi događaja.

Radovanovićeva je rođena 1983. godine u Podgorici. Diplomirala je 2006. godine u klasi prof. Pavla Pejovića. Magistrirala je 2009. kod istog mentora, a doktorirala 2016. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Dušana Petrovića

Bonus video: