“Tipar” pripao Vasilu Tolevskom

189 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige pljevaljskih aforističara, Foto: Goran Malidžan
Sa promocije knjige pljevaljskih aforističara, Foto: Goran Malidžan

Na svečanoj večeri Dana humora i satire u Domu kulture u Pljevljima danas će biti dodjeljena nagrada “Tipar” Vasilu Tolevskom iz Makedonije. Nagrada “Mladi tipar” pripala je Mireli Bašić, a nagrada “Vuko Bezarević” Velizaru Radonjiću.

Promocijom knjige pljevaljskog aforizma pod nazivom „Čudnovata voćka“ autora, Milorada Joknića i Zorana Raonića, u Pljevljima su otvoreni 33. Dani humora i satire „Vuko Bezarević“. Izdavač knjige je Narodna biblioteka „Stevan Samardžić.

Knjiga „Čudnovata voćka“ predstavlja svojevrsnu antologiju pljevaljskog aforizma koja je obuhvatila 26 aforističara porijeklom iz pljevaljskog kraja.

„Predstavljam vam knjigu pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“ koju su priredila dvojica vrijednih i značajnih stvaralaca u raznim formama književnosti, Milorad Joknić i Zoran Raonić. Oni su uložili veliki stvaralački napor da svome gradu i ljubiteljima aforizma podare ovako značajno djelo. Izdavač knjige je biblioteka „Stevan Samardžić“. Ona je štampana u tiražu od 300 primeraka, a karikatura na korici je rad Iva Ševčenka“, kazala je direktorica biblioteke Đina Bajčeta.

O knjizi pljevaljskog aforizma „Čudnovata voćka“ govorio je poznati književnik Vitomir Teofilović.

Svoje aforizme govorili su Dejan Miličić, Miljan Sandić i Husein Čuturić.

U okviru Dana humora i satire preksinoć je održana predstava “Živi su nisu umrli”, komad inspirisan Nušićevim komedijama u koprodukciji “Plus teatra” iz Lazarevca i Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

U Domu kulture juče u 11 časova održana je predstava za djecu “Damojed”, a od 20 časova u Milet bašti tradicionalni humoristički program “Miletisanje”.

Za danas je planirana izložba karikatura sa konkursa Risto Pejatović na kojoj će biti dodjeljena nagrada Gran pri Vjekoslavu Bojatu iz Podgorice..

Bonus video: