Roman „Život je stvari izbora“ promovisan u Bijelom Polju

„Moj roman priča o sudbini žene koja teži da zbaci okove naslijeđene nesreće koja je prati tokom čitavog života"
690 pregleda 0 komentar(a)
Promocija romana Ivane Mitrović, Foto: Jadranka Ćetković
Promocija romana Ivane Mitrović, Foto: Jadranka Ćetković

Modernim romanom Ivana Mitrović je ušla na velika vrata u crnogorsku književnost.

„Riječ je o modernom romanu i tematici, koja do sada nije bila svojstvena crnogorskim autorkama. I po izboru teme, i po načinu pripovijedanja, i po tehnici pisanja, Ivana Martinović je svojom prvom knjigom ušla na velika vrata u crnogorsku književnost“, kazao je književnik Kemal Musić.

„Ivana nam sugeriše da bi žena trebalo da bude slobodno biće, lišeno svih okova i stega. I ne samo kroz tekst knjige koji nam nudi, već i kroz proces stvaranja proizvoda koji se zove – knjiga, auorica nam ukazuje na to da ne postoji podjela posla na muški i na ženski. Tako je urednica Ivanine knjige Miroslava Uljarević, grafički dizajn je uradila Vanja Gagović, naslovnu stranu Aleksandra – Saška Drecun, uvodno slovo o romanu napisala Sofija Kalezić, a recenzentkinje su bile Nađa Durković, Sanja Drašković i Biljana Vuksanović. Dakle, prema svemu ovome moglo bi se reći da je roman „Život je stvar izbora“ od korice do korice ženska knjiga“, kazao je Musić, dodajući da osim teksta imamo podtekst, što ukazuje da je knjiga posvećena i muškarcima.

„Život je stvari izbora je poziv na sklad, harmoniju i međusobno uvažavanje. Poziv da izaberemo život po mjeri ljudskog bića. Tako ćemo se ostvariti i na profesionalnom i na privatnom planu. A to kako ćemo živjeti, to je isključivo naša stvar, bez obzira na okolnosti i na svakodnevicu. Možda će neko reći da je to teško. I biće u pravu. Teško jeste, ali svako mora da izbori svoje mjesto pod suncem. Uostalom, zar život nije vječita borba, puna iznenađenja i neočekivanih obrta. Zbog toga, život i jeste uzbudljiv“, rekao je Musić, preporučujući od srca ovaj roman.

On je naveo da Ivanu poznaje iz mlađih dana, kada su se, sa ostalim kolegama, borili da promijene svijet radeći u Reviji Polje, i da su i tada njeni tekstovi bili na granici novinarstva i liteterature. On je podsjetio da književna i estetska forma imaju različita značenja, zavisno od teorijskog pristupa i da se u toj zavisnosti umjetničko djelo shvata kao sistem ili struktura koja sadrži niz elemenata.

„Forma je granica ili kontura predmeta i moglo bi se reći da je ona važna za doživljaj, realizaciju stvaralačkih mogućnosti, sklopa dijelova u umjetničkom ostvarenju. Otuda forma u pojedinačnom književnom djelu, zavisno od žanra, može biti metrički oblik, pripovijedna perspektiva ili kompozicija. Izučavanje umjetnosti i književnosti koje počiva na pretpostavci da je djelo uređeni skup segmenata, dominira evropskom estetičkom mišlju, počev od Aristotela. Ovaj sistem odnosa shvatan je i kao harmonija, pri čemu se istovremeno pretpostavljalo da skladan odnos dijelova i cjeline odgovara pojmu lijepog. U tom smislu, roman “Život je stvar izbora” možemo uporediti sa pojmom lijepog“, zaključio je Musić, naglašavaju da se i „teške“ scene, kojih ima u ovom romanu, ukoliko se uspješno obrade u književnu formu mogu se . Jer i teške scene, kakvih ima u ovom romanu, ako se uspješno obrade u književnu formu mogu definisati kao lijepe.

Musić je na kraju kazao da sa druge strane, kada je u pitanju tehnika pisanja i stilski izraz najbolje podsjetiti na ono što je već napisala profesorica Nađa Durković, koja kaže da „iako je profesionalna tematika postignuta ispovijednim tonom, u romaneskoj formi koja dopušta hvatanje najtananijih nijansi dubokih unutrašnjih lomova žene, vodila ka pripovijedačkom prvom licu jednine, autorka se opredijelila za vješto preplitanje prvog pripovijednog lica i stanovišta objektivnog pripovijedača u trećem licu jednine. „To je postupak koji daje poseban ritam naraciji. Narativni rezovi donose posebnu napetost i dinamiku koja drži čitaočevu pažnju““, kazao je Musić. Autorica je kazala da joj je posebno drago što se ova promocija održava u njenom rodnom gradu, što nosi poseban pečat odgovornosti i blage treme. Roman je nastao u želji da pomogne ženama, da shvate spoznaju sopstvenu vrijednost i da izabere svoj put kako bi bila srećna.

Ona je istakla da u njenom romanu nema imena, gradova niti drugih geografskih kao ni vremenskih odrednica, zbog čega se u njemu može prepoznati svaka žena, ali i muškarac.

„Moj roman priča o sudbini žene koja teži da zbaci okove naslijeđene nesreće koja je prati tokom čitavog života. Osjećaj inferiornosti, jer je djevojčica, a koji joj je nametnut u ranom djetinjstvu, stvoriće kod nje potrebu da stalno dokazuje da je savršena kako bi bila prihvaćena. U jednom presudnom trenutku svog života ona shvata da je na tom putu izgubila sebe”, kazala je ona.

Pažnju publike roman Iven Mitrović je stekao nakon predstavljanja na Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja, jer se u njemu na originalan način autorka bavi svakodnevnim životnim temama.

Program u Centru za kulturu je vodio Edin Smailović.

Ivana Mitrović (rođena Jukanović) rođena je 1976. godine u Bijelom Polju, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Odsjek za srpski jezik i književnost završila je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Radila je i povremeno objavljivala tekstove u više časopisa a od 2003. godine radi u Srednjoj stručnoj školi na Cetinju, u kojoj je unaprijeđena u zvanje nastavnik-mentor. Udata je majka troje djece.

Musić: „Roman zahtijeva veliko književno iskusto“

„Riječ je o modernom romanu i tematici, koja do sada nije bila svojstvena crnogorskim autorkama. I po izboru teme, i po načinu pripovijedanja, i po tehnici pisanja, Ivana Martinović je svojom prvom knjigom ušla na velika vrata u crnogorsku književnost. I to romanom. Iako roman zahtijeva veliko čitalačko i spisateljsko iskustvo. Iako roman zahtijeva maksimalnu zanatsku i ličnu posvećenost.

Bonus video: