Škola slikanja za treću dob

U okviru radionice koju vodi slikarka Rajka Kujundžijević, otvorena izložba polaznika u holu akademije znanja Narodne biblioteke Budve
221 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva

Izložba radova polaznika radionice “Škola slikanja za treću dob”, koju vodi slikarka Rajka Kujundžijević otvorena je preksinoć u holu Akademije znanja Narodne biblioteke Budve, koja je i organizator događaja.

Izložbu čini 50 radova nastalih u okviru tromjesečne radionice u Narodnoj biblioteci, a rađeni su u različitim tehnikama: crtež, akvarel, pastel, akril, kolaž, kombinovana tehnika i sl.

“Cilj izložbe je vratiti publiku u prostore kulture, a to je cilj ne samo naše biblioteke nego, vjerujem, i svake institucije kulture danas u svijetu je da vrati publiku u svoje prostore, prostore kulture”, kazao je predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budve dr Predrag Zenović koji je i otvorio izložbu.

Kujundžijević je pozdravila prisutne posjetioce, ali posebno okupljene polaznice “Škole slikanja za treću dob” istakavši zadovoljstvo njihovim zalaganjima i talentima.

“Cijela grupa koja je bila prijavljena izdržala je do kraja i napravila je jedan milje međusobnog druženja, iskazala poštovanje Narodnoj biblioteci, gospođi Mili Baljević i meni lično kao predavaču. Imala sam sluha pojedinačno za svaku od njih, da ih pronađem, da ih uputim kako najbolje da dođu do svog cilja, a to je ostvarenje slike koja je vrijedna”, kazala je ona. “Naravno, već ste se uvjerili da su ove slike prilično vrijedne i da imaju živost. Ono što možda akademski slikari i slikari koji su već u profesiji negdje gube godinama to je ta živost, ali među ovim slikama je toliko živih elementa da je prosto zadivljujuće. Za kratko vrijeme, tri mjeseca, mi smo prošle više tehnika od crteža do akrilika i lagano sam ih uvodila u sve to”, pojasnila je slikarka.

Zenović je istakao značaj uključivanja svih starosnih grupa u ovakve i slične događaje.

“Radionice namijenjene za treću dob, iako taj pojam i nije adekvatan posebno kad vidite ovaj slikarski izraz koji potpuno nekad odstupa od tih definicija i raznih podjela na dob, ali u svakom slučaju za svaku generaciju je bilo ponešto i mi ćemo nastaviti sa društveno angažovanim projektima koji uključuju naše građane i vraćaju ljude u institucije kulture”, istakao je on.

“Ova radionica ima slikarski medij i Biblioteka time pokazuje da nije samo fokusirana na jedan, onaj prvi medij ljudski odnosno govor, nego i sliku. Uostalom, knjiga nikad nije bila samo jednomedijalna stvar nego je uvijek uključivala više medija”, rekao je Zenović i dodao da sve postavljene slike “govore više nego 1000 riječi”, a svako ko pogleda izložbu neće mu odmah postati jasno da se radi o nekoj amaterskoj školi, jer slike pokazuju da to nije slučaj.

“Tome je doprinijela slikarka Rajka Kujundžijević koja ima svoj specifičan izraz”, primijetio je Zenović.

Radionicu “Škola slikanja za treću dob” pohađale su polaznice, njih dvadesetak i zasigurno dobile mnogo više od onoga što je bio cilj radionice - edukacija i ispoljavanje talenta kroz slikanje. Radionica koja je tokom protekla tri mjeseca realizovana u organizaciji Biblioteke, pokrenuta je sa idejom o potrebi pune integracije starijih lica u životnu zajednicu kroz obrazovanje i razvoj sposobnosti. Izloženi radovi u holu Akademije znanja mogu se pogledati u narednih deset dana.

Bonus video: