Mišel Uelbek: "Serotonin"

Serotonin je jedan od onih romana koji će pred vas uspraviti veliko ogledalo u čijem odrazu ćete vidjeti svu realnost savremenog života.
3380 pregleda 0 komentar(a)
Serotonin, Foto: Vijesti
Serotonin, Foto: Vijesti

"Serotonin" Mišela Uelbeka je prva od trinaest knjiga iz edicije "Ljeto za čitanje", koja će se naći u prodaji od 2. jula.

Protagonista romana, sredovječni melanholični inženjer poljoprivrede, odlazi u Normandiju gdje se upoznaje sa životom poljoprivrednika i uticajem slobodnog tržišta koje diktira Evropska unija. Govori nam o prijateljstvu sa jednim farmerom iz plemićke porodice, o propalim idealima svoje mladosti, o nadi da će pronaći izgubljenu ženu…

Roman kritikuje političare "koji se ne bave interesima ljudi, već su spremni da poginu za odbranu slobodne trgovine"’.Pripovijedajući o opustošenom svijetu koji, bez dobrote i solidarnosti, izmiče kontroli, ovaj roman snažno se suočava i sa temama griže savjesti i pokajanja. Ipak, potraga zaljubavlju i čežnja da se pobjegne od surove usamljenosti ostaju, potvrđuje Uelbek, najdominantnije i najbitnije stvari u životu svakog čovjeka, ma kako, ma gdje i ma kada on živio. Serotonin je jedan od onih romana koji će pred vas uspraviti veliko ogledalo u čijem odrazu ćete vidjeti svu realnost savremenog života.

Francuski pisac Mišel Uelbek već godinama uživa glas vrhunskog pisca. Teško koji autor može da skrene pažnju javnosti samim objavljivanjem knjige. Tiraži su veliki, javnost zainteresovana. Ipak, Mišel Uelbek je, kažu, "enfant terrible" francuske književnosti. Iako je najprevođeniji francuski pisac, kritika je njegove romane često ocjenjivala kao vulgarne, pamfletske i pornografske, a zbog stavova koje je iznosio u njima i u svojim intervjuima, optuživali su ga da je rasista, ženomrzac i islamofob.Uprkos tome, „Francuski Orvel“, kako još zovu Uelbeka, pored brojnih književnih nagrada, nosilac je Legije časti – najvišeg odlikovanja koje se dodeljuje za doprinos francuskoj književnosti. Svaki njegov novi roman je ravan zemljotresu u kulturnim rubrikama i feljtonima.

Bonus video: