Sjajnim koncertom otvoren 32. Barski ljetopis

Na svom premijernom koncertu u Baru, šezdesetočlani beogradski ansambl nadahnuto je izveo neke od najpopularnijih djela klasične muzike
974 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta na otvaranju Ljetopisa, Foto: Radomir Petrić
Sa koncerta na otvaranju Ljetopisa, Foto: Radomir Petrić

Sjajnim nastupom Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića, koji je oduševio mnogobrojne posjetioce, sinoć je na Šetalištu kralja Nikole kod marine otpočeo XXXII Barski ljetopis.

Na svom premijernom koncertu u Baru, šezdesetočlani beogradski ansambl nadahnuto je izveo neke od najpopularnijih djela klasične muzike, a program pod nazivom “Top klasika” otvorio je izvođenjem svite iz “Ohridske legende” Stevana Hristića.

Potom su uslijedili “Hor Jevreja” iz Verdijevog “Nabuka”, uvertira “Karmen” Žorža Bizea, “Trepak” Čajkovskiog, Vagnerov “Hor hodočasnika” iz “Tanhojzera”, Supeova “Laka konjica”, Orfova “O Fortuna” iz “Karmina burana”, jevrejski tradicional “Hava nagila”, “Uvertira 1812” Čajkovskog, a zvanični program koncerta zatvorile su “Polovecke igre” iz Borodinovog “Kneza Igora”, tokom koje je ispaljen i vatromet.

Oduševljena publika nije željela da nakon toga pusti sa bine vrsne beogradske muzićare, a nagrada za gromoglasne aplauze uslijedila je u vidu bisa sa tri kompozicije-Štraus, Ofenbah i ponovljena “O fortuna”

Prije koncerta, o značaju uglednog barskog festivala za crnogorsku kulturu govorili su u ime pokrovitelja predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je zvanično proglasio festival otvorenim.

Program Ljetopisa večeras nastavlja kolektivna izložba barskih akademskih likovnih umjetnika koja će biti otvorena u 21 sat u Galeriji “Velimir A. Leković”.

Bonus video: