Stari i novi svjetovi kontrabasa kroz epohe

542 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta na Cetinju, Foto: Tijana Jovović
Sa koncerta na Cetinju, Foto: Tijana Jovović

Aktuelni “Kontrabas susreti-double bass encounters” koji se već peti dan održavaju u Prijestonici, u prvom projektu ovog tipa i za ovaj instrument u Crnoj Gori, preksinoć su koncertno predstavili mladu umjetnicu Aleksandru Trifunović, uz klavirsku saradnju pijaniste Ivana Novakovića, a nakon uspješnog nastupa renomiranog prof. Ljubinka Lazića koji je u istoj sali Ministarstva kulture nastupio prethodne večeri.

Zanimljiv i sadržajan kontekst ovih susreta obuhvatio je i majstorske radionice i predavanja i rad sa mladim crnogorskim kontrabasistima, koncerte i razgovore sa učesnicima i predavačima o kontrabasu koji sve više počinje zauzimati i solistički (gudački) prostor upravo zahvaljujući vrsnim instrumentalistima, potvrđujući i van orkestarskih štimova ljepotu i važnost ovog “gabaritnog” instrumenta, predstavljaju ga kroz razne žanrove širokoj publici.

Dvadesettrogodišnja Beranka Aleksandra Trifunović nakon podgoričke srednje škole u klasi prof. Veljka Belevića je i tokom studija ostvarila zapažen broj nastupa i nagrada, a honorarno sarađuje i sa Beogradskom filharmonijom; trenutno je student master studija u klasi prof. Lazića na Fakultetu umjetnosti u Nišu. Koncert je “otvorila” Alemandom iz Bahove pete svite u c-molu, promišljeno i ozbiljno, posvećeno, kroz nimalo jednostavan štim koji traži i iskustvo i muzikalnost i polifonina poštivanja finih Bahovih redaka; Žiga koja je uslijedila samo je dinamično zaokružila barokni intro i prepustila publiku Šubertovom Arpeđoneu, čuvenoj sonati koju na domaćim scenama nećete baš često čuti na kontrabasu, ali je Aleksandra Trifunović i ovdje potvrdila svoju ljubav i predanost muzici samoj, svoje fraziranje i tehniku, izvukla iz svog (odličnog) instrumenta sve romantičarske niti, boje i dubine.

Drugi dio koncerta donio je modernu tonalnu estetiku domaćeg autora Senada Gačevića, čija je Sonata za kontrabas i klavir jedan od njegovih ranih radova; dovoljno zrelih partija kontrabasa, uz zahtjevne zvučne refleksije u klavirskoj dionici, koje je Ivan Novaković ostvario uz prefinjeno dopunjavanje sa Trifunovićevom, kroz polifone tragove u tekstu, i kroz sjetne motive, i kroz elegične partije kontrabasa u I stavu (Fantazija), u finalnom će Prestu vratiti zvuk kroz epohe i temperament novih svjetova, muzičkih i ličnih. Botesinijev prvi stav Koncerta u h-molu pokazao je i svu scensku i zvučnu ubjedljivost i kvalitete Aleksandre Trifunović, čiji je susret sa crnogorskom publikom nastavio kvalitetne koncertne sadržaje Kontrabas susreta u srcu prijestonice.

Tijana Jovović

Bonus video: