"Sve boje Crne Gore" u kući Pekića

484 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa pres konferencije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Julski repertoar Nikšićke kulturne scene obilježiće programi koje organizuju JU Muzeji i galerije i Nikšićko pozorište u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, kao i gostovanja folklornih ansambala, dječijeg dramskog studija i hora “Zahumlja”.

Prema riječima direktorice Muzeja i galerija, mr Jelene Đukanović, ta ustanova će i ove godine organizovati međunarodnu umjetničku radionicu „Sve boje Crne Gore – bojenje vune biljnim bojama II“, koja je prvi put organizovana prošle godine i naišla na veoma dobar prijem kako kod učesnika, tako i kod javnosti.

„Manifestacija će se održati u nedavno obnovljenom, zaštićenom kulturnom dobru Kući Pekića u Šavniku u periodu od 22. do 26. jula i započeće izložbom ’Početak početka’ na kojoj ćemo prikazati radove nastale na prošlogodišnjoj radionici“, kazala je Đukanović.

Učesnici su institucije i renomirani umjetnici, istraživači, profesori i studenti sa fakulteta i umjetničkih akademija iz Italije, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore.

„Namjera nam je da kroz sublimaciju nauke, tradicije i umjetnosti doprinesemo prezentaciji i popularizaciji naše kulturne baštine, autohtone flore i kreativnosti u umjetničkom izražavanju u cilju obogaćivanja turističke ponude Šavnika i okoline, samim tim i Crne Gore“, istakla je Đukanović.

Ustanova na čijem je čelu u saradnji sa Ambasadom Mađarske organizovaće i izložbu „Mađarski trendseteri u istoriji fotografije“, dok će zajedno sa JU Narodna biblioteka „Njegoš“ organizovati autorsko veče multimedijalnog umjetnika iz Valjeva Dejana Bogojevića, „Užarene promisli“, kojim će se i završiti julski repertoar.

„Bogojević će nikšićkoj publici predstaviti ciklus od 40 djela rađenih kombinovanom tehnikom i akrilom na platnu, kao i izborom iz njegove savremene poezije, izbor iz haiku poezije i kratke priče“, kazala je Đukanović na konferenciji za novinare.

Gostovanje Bogojevića, koji je član gradskog vijeća za kulturu Valjeva, biće ujedno i dobar početak kulturne razmjene i saradnje između dva grada.

Urednik u JU „Zahumlje“ i predsjednik Književnog kluba „Poenta poetika“, koji djeluje pri pomenutoj ustanovi, Goran Radojičić, kazao je da će tokom jula članovi „Zahumlja“ imati više gostovanja – od Kotora, preko Skoplja i Novog Pazara, do Podgorice. Podsjetio je da „Poenta poetika“, koja okuplja mlade poete iz grada pod Trebjesom, obilježava pet godina veoma uspješnog rada i da je program obilježavanja za njih, ali i za književnu scenu Nikšića, značajnog jubileja, započet poetskom večeri kojaje održana prije tri noći.

„Sa aktivnostima nastavljamo u avgustu predstavljanjem na ’Barskom ljetopisu’, a onda velikim brojem programa u gradu, kao i po školama. Za kraj ovih aktivnosti planiramo promociju trećeg broja ’Mozaika’ kako bismo uspješno zaokružili ovu lijepu priču“, kazao je Radojičić.

Prema riječima Kristine Radović Nikšićko pozorište nastavlja saradnju sa Crnogorskom kinotekom i prikazivanjem filmskih klasika pa će nikšićka publika tokom jula imati priliku da odgleda tri filma – „Karakter“, „Eni Hol“ i „Strogo kontrolisani vozovi“, dok će u „Cinema 213“ premijerno biti prikazan film koji je uradilo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, u okviru projekta EU „Umrežavanjem do boljeg rada“, a režirao Gojko Berkuljan.

Bonus video: