Nebojša Glogovac je bio iznad svih

Autorka je kazala da je knjiga o Nebojši Glogovcu rađena kao pripadajući dio nagrade “Dobričin prsten”, na osnovu odluke Udruženja dramskih umjetnika Srbije. Glogovac je jedini laureat koji je posthumno dobio tu nagradu
666 pregleda 1 komentar(a)
Sa promocije monografije u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa promocije monografije u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Monografija "Nebojša Glogovac" autorke Tatjanje Nježić, posvećena rano preminulom glumcu, promovisana je sinoć u sklopu Festivala mediteranskog teatra "Purgatorije" u Tivtu.

Nebojša Glogovac koji je važio za jednog od njaboljih savremenih srpskih glumaca rođen je 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene. Dio života proveo je u Pančevu, a prvu ulogu ostvario je 1987. u poznatoj TV seriji „Bolji život“. Poslije srednje škole upisuje studije psihologije na Filozofskom fakultetu, a nakon dvije godine prelazi na Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Tokom karijere koja se na žalost, prerano ugasila uslijed teške bolesti u februaru prošle godine, Glogovac je ostvario brojne upečatljive i nezaopravne filme i pozorišne uloge za koje se okitio i brojnim nagradama i priznanjima i publioke i kritike. Posebno upečatljive uloge ostvario je u filmovima “Vukovar, jedna priča“, „Ubistvo s predumišljajem“, „Do koske“, „Bure baruta”, “Nebeska udica”, “Hadersfild”, “Krugovi”...

Nježić je kazala da je knjiga o Nebojši Glogovcu rađena kao pripadajući dio nagrade “Dobričin prsten”, na osnovu odluke Udruženja dramskih umjetnika Srbije. Glogovac je jedini laureat koji je posthumno dobio tu nagradu.

“Meni to nije prva knjige o nekom glumci. Ali, sve koje sam ranije radila, prosto sam sarađivala sa tim ljudima. Ovdje to nije bilo moguće. Imala sam međutim, veliku sreću da mi je porodica dala jednu čudesnu kutiju sa mnogo materijala. To je neka vrsta pres klipinga. Raznorazne stvari, uspomene , i to mi je bio osnov.”-kazala je autorka monografije koja je o tom djelu pred publikom u Tivtu sinoć razgovarala sa Vanjom Gavroski iz izdavačke kuće “Laguna”.

“Nebojša je promišljao uloge. To je ključno. Svaku repliku, svaki gest. Kako, zašto, kakvi su tu lomovi. Mislim da je bio iznad svih. Stvorio je opus, ne samo umjetnički, nego ljudski, koji je gradivni element ove kulture, našeg života i našeg duha.” – istakla je Nježić dodajući da je kao autorka, željela da monografija koja je napisala o pokojnom glumcu bude svojevrsni njegov DNK.

Bonus video: